AMSTERDAM - Dennis Bergkamp is van mening dat Arsenal-manager Arsène Wenger verkeerd gebruik maakt van spits Robin van Persie. De huidige assistent-coach van Ajax voorziet een andere rol voor zijn landgenoot in de hoofdmacht van de Londense formatie.

Bergkamp laat in gesprek met het Engelse Metro weten dat hij liever een echte spits in de de punt van de aanval van Arsenal zou zien. "Als ik naar Van Persie kijk, zie ik een aanvaller. Maar hij komt beter tot zijn recht in mijn oude rol, als schaduwspits."

"Ze missen een doelpuntenmaker. In plaats daarvan spelen ze met een extra middenvelder, maar dat zijn allemaal dezelfde soort spelers. Je hebt iemand nodig die achter Van Persie vandaan wil komen."

Vieira

De Amsterdammer laat tevens weten dat hij teleurgesteld is in het feit dat Manchester City er in slaagde om Patrick Vieria voor de neus van de 'Gunners' weg wist te kapen als directeur voetbalontwikkeling. Bergkamp had zijn voormalige aanvoerder graag bij Arsenal gezien.

"Er was tijdens de zomer sprake van dat Vieira naar Arsenal zou gaan. Ik had alles in het werk gesteld om hem binnen te halen", zegt hij.

"Puur alleen al zijn aanwezigheid in de kleedkamer had het team zo veel kunnen brengen."

Londen lonkt

Bergkamp heeft zich voorlopig verbonden aan Ajax, waarhij deel uitmaakt van het 'technische hart' en coach Frank de Boer assisteert. Toch blijft Arsenal lonken voor de rechtspoot, die in 420 optredens voor de ploeg uit Noord-Londen 120 keer het net vond.

"Het plan is om in Nederland te blijven. Ik heb een huis gebouwd. Maar er is altijd iets dat in me blijft zitten, iets dat terug wil naar Engeland om daar deel uit te maken van de technische staf."

"Dat zit altijd in mijn gedachten. Ik mis niets specifieks, maar ik mis het gevoel dat ik niet echt uit kan leggen. Ik heb mijn huis in Londen nog niet verkocht."