ZEIST - Veel vaker dan hem lief is ziet Bert van Marwijk een international geblesseerd afhaken bij het Nederlands elftal.

 De bondscoach verwacht dat daar geen verandering in komt zo lang de kalenders van de landenploegen en clubteams niet beter op elkaar worden afgestemd.

''Ik denk dat topspelers best drie keer per week een wedstrijd kunnen voetballen'', zei hij vrijdag tijdens de presentatie van zijn selectie voor de interlands in de EK-kwalificatie tegen Moldavië (7 oktober) en Zweden (11 oktober). ''Maar ze moeten ook jaarlijks een paar weken achter elkaar volledig rust hebben.''

In de huidige situatie moeten topvoetballers na een slopend seizoen vaak nog een maand met de nationale ploeg op pad. Als de winnaar van het WK, EK of Copa America bekend is, zijn de clubs alweer begonnen met de voorbereiding op de nieuwe competitie.

Druk

''Zo gaat het maar door'', beseft Van Marwijk. ''De druk op topspelers lijkt groter geworden. Vroeger raakten ze na hun dertigste regelmatig geblesseerd. Nu vaak al tussen hun vijfentwintigste en dertigste.''

Van Marwijk mist tegen Moldavië en Zweden de geblesseerde Wesley Sneijder (scheurtje in lies), John Heitinga (knie) en langdurig gekwetste Ibrahim Afellay (kruisband). Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Nigel de Jong zijn wel weer van de partij. Zij ontbraken tijdens de vorige ontmoetingen, tegen San Marino en Finland.

De interlands tegen Moldavië en Zweden zijn ontdaan van veel spanning. Het Nederlands elftal is al zeker van een startbewijs voor de komende Europese eindronde in Polen en Oekraïne.

Groepshoofd

Oranje moet nog wel een van de twee duels winnen als het als groepshoofd aan de loting wil deelnemen. ''Natuurlijk willen we beide duels winnen'', zei Van Marwijk. ''Maar het is nog maar de vraag of het een voordeel is als je groepshoofd wordt.''

De organiserende landen Polen en Oekraïne weten net als regerend Europees kampioen Spanje al dat ze zich groepshoofd mogen noemen.

''Misschien is het fijner om aan Polen of Oekraïne te worden gekoppeld dan dat je het al direct tegen een land als Duitsland moet opnemen'', zei Van Marwijk. ''Op die dingen heb je toch geen invloed. Daar ga ik me dan ook niet druk om maken.''