EINDHOVEN - FC Eindhoven kan vrijdag in Maastricht voor de tweede keer in twee jaar tijd een periodetitel in de wacht slepen.

Een puntje tegen MVV is formeel voldoende voor weer een succesje voor de club. In 2009 werd het honderdjarig bestaan van de club ook al opgeluisterd met een periodetitel.

Het huidige succes van de koploper in de Jupiler League is volgens trainer Ernest Faber geen toeval.

''We spelen aanvallend en goed voetbal en hebben iedere wedstrijd het initiatief'', legt de trainer uit. ''Daarbij hebben we een brede en kwalitatief goede selectie en denken we in oplossingen in plaats van problemen.''

Genereus gebaar

Waar de club vrijdag om de prijzen speelt, was de situatie kort voor het eeuwfeest van de club een stuk minder rooskleurig. Het scheelde niet veel of de tweede club uit Eindhoven had na 2009 niet meer bestaan.

Door een genereus gebaar van de KNVB, die de club enkele weken respijt gaf om aan de betalingsverplichting te voldoen en een sluitende begroting in te dienen, werd een faillissement ternauwernood afgewend.

''We hebben bij Eindhoven geleerd hoe je met relatief weinig middelen mooie dingen kunt laten zien'', stelt Faber. ''We hebben een jong en enthousiast bestuur. Er staat een goede organisatie en iedereen in en om de club weet dat we uit moeten gaan van de middelen die we wel tot onze beschikking hebben. Iedereen is zich daarvan bewust.''

Doelstelling

Eindhoven kent met een budget van circa 1,5 miljoen euro één van de kleinste begrotingen in de Jupiler League. Toch is de doelstelling van de club om via de ranglijst van de competitie een plek in de nacompetitie te bemachtigen. Die doelstelling blijft ook na een mogelijk succes in Maastricht overeind.

''We moeten structureel om een plaats in de nacompetitie kunnen strijden'', aldus Faber. ''Natuurlijk is het mooi als we ons, door winst van de eerste periode, snel plaatsen voor de playoffs. Als je de kans hebt om een prijs te pakken, moet je die met beide handen aangrijpen. Maar ik zou graag zien dat we een stabielere prestatiecurve tonen.''

Plafond

Of het reëel is dat FC Eindhoven mee kan strijden om het kampioenschap laat Faber vooralsnog in het midden. ''Ik weet niet waar het plafond van dit FC Eindhoven ligt'', stelt hij.

''Ik ben daar eigenlijk zelf ook heel erg benieuwd naar. Als ik zie wat we in sommige wedstrijden nog laten liggen, weet ik dat we nog beter kunnen. De rek is er hier zeker nog niet uit.''