MADRID - Slechts een kwartiertje leek Ajax dinsdagavond een snelle leerling op de hoge school van het Europese clubvoetbal.

Daarna merkte de enige Nederlandse deelnemer aan de Champions League in Estadio Santiago Bernabeu van Real Madrid dat het verschil met de echte top nog steeds levensgroot is.

De kampioen van Nederland mocht niet mopperen dat het verschil tot drie treffers beperkt bleef: 3-0.

Ajax opende nog zoals trainer Frank de Boer dat graag ziet. De formatie begon gedurfd en kreeg al na 50 seconden een kans op de openingstreffer.

Derk Boerrigter, vorig seizoen nog actief in de Jupiler League, stuitte op Iker Casillas. De keeper van wereldkampioen Spanje kreeg na vijftien minuten ook nog een hand tegen een inzet van Siem de Jong. Hij zag vervolgens hoe zijn ploeg de regie overnam.

Razendsnel

Met soms razendsnel aanvalsspel werd de defensie van Ajax soms helemaal uit elkaar gespeeld. Cristiano Ronaldo waarschuwde doelman Kenneth Vermeer in de 22e minuut en sloeg na 25 minuten op aangeven van Karim Benzema wel toe: 1-0.

Hoe graag Ajax daarna misschien nog wilde, het slaagde er niet meer in om trainer De Boer tevreden te stellen.

Real Madrid was na de openingstreffer eenvoudigweg veel te goed. Als de thuisclub ook maar even aanzette, kwam Ajax in de problemen.

Zoals in de 42e minuut, toen Kaká van Jan Vertonghen alle gelegenheid kreeg om voor 2-0 te zorgen. De defensie van de nummer drie van de eredivisie keek ook apathisch toe toen Benzema in de 49e minuut een flitsende aanval met de derde treffer bekroonde: 3-0.

Janssen

Trainer De Boer greep vervolgens in en bracht verdedigende middenvelder Eyong Enoh voor Theo Janssen, vorig seizoen nog de beste speler van de Nederlandse competitie. Hij tekende afgelopen zomer juist bij Ajax om wedstrijden als tegen Real Madrid te mogen voetballen.

Janssen kon zich tegen het Spaanse sterrenensemble opnieuw niet onderscheiden, maar dat gold wel voor meer van zijn ploeggenoten. Gelukkig voor hen vond Real Madrid het bij 3-0 wel best en speelde het de wedstrijd in een lager tempo uit.

Olympique Lyon

Olympique Lyon won in de andere wedstrijd in deze groep met 2-0 van Dinamo Zagreb. De eindstand in Stade Gerland was bij rust al bereikt.

Bafétimbi Gomis en Bakary Koné waren de doelpuntenmakers voor de thuisploeg. Lyon begon deze maand met een doelpuntloos gelijkspel bij Ajax aan het Europese miljoenenbal en staat nu met vier punten tweede achter Real.