ALKMAAR - Ruben Schaken hield zondag in de uitwedstrijd tegen AZ (2-1 verlies) met Jerson Cabral en Sekou Cissé twee concurrenten op de bank die bij aanvang van het seizoen als buitenspeler nog de voorkeur boven hem kregen.

“De trainer had een bepaald tactisch plaatje in zijn hoofd en daarin paste Jerson misschien minder goed dan ik", zegt de 29-jarige inwoner van Lelystad tegen NUsport.

“Maar iedereen weet dat Jerson een fantastische speler is die dit seizoen al heel belangrijk voor ons is geweest. Ik ga er niet vanuit dat hij zijn basisplaats nu kwijt is. Misschien slachtoffert de trainer mij de volgende keer wel om een of andere reden.”

Veel kwaliteiten

Volgens Schaken ontlopen zijn concurrenten en hij elkaar weinig in kwaliteit. “Jerson en Sekou hebben heel veel kwaliteiten en staan te trappelen om ook te spelen. Ze trainen net als ik keihard om wekelijks te mogen starten. Als ik een keer mijn dag niet heb, kan de trainer mij eraf halen en moeiteloos een van hen inbrengen.”

Schaken behoorde zondag tot de uitblinkers aan Feyenoord-kant, al miste hij bij een 1-1 stand een grote kans op de 1-2. Alleen voor doelman Esteban schoot hij naast.

“Zo’n kans moet er gewoon in. Als ik ’m had gemaakt, hadden we de boel op slot gegooid en hadden we waarschijnlijk gewonnen.”

Roy Makaay

Sinds zijn transfer naar Feyenoord vorig jaar scoorde Schaken slechts één keer voor de 'Stadionclub'; ruim een week geleden in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap.

“Scoren moet beter bij mij, dat ben ik met je eens. Ik werk er keihard aan op de training, sinds kort ook met spitsentrainer Roy Makaay. Hij neemt de aanvallers af en toe apart. Na de eerste keer scoorde ik meteen. Tegen AZ hadden zijn lessen helaas geen succes, maar ik hoop zeker vaker met Roy te trainen. Misschien heeft-ie nog wat goede tips voor me."

“Iedereen weet dat Roy zijn hele leven goals heeft gemaakt. Dat lukte hem door voor zichzelf bepaalde vastigheden te creëren. Daarmee ga ik nu ook aan de slag.”

Rendement

Op zijn 29e lijkt Schaken eindelijk door te breken in de top van de eredivisie. “Ik heb het in mijn eerste seizoen bij Feyenoord moeilijk gehad, maar ik voel me nu sterker dan ooit."

"De trainer heeft vertrouwen in me. Ik probeer hem daarvoor terug te betalen door goede wedstrijden te spelen en mijn rendement omhoog te krikken. Dit seizoen wil ik eindelijk laten zien waarom Feyenoord mij heeft gehaald.”

In het nieuwe NUsport-magazine, dat vanaf dinsdag in de winkels ligt en online bestelbaar is, vindt u een uitgebreid interview met Ruben Schaken. De buitenspeler vertelt hierin hoe hij transformeerde van vrijbuiter tot familieman. "Ik had last van misplaatste arrogantie."