ALKMAAR – Adam Maher mag dan aanvoerder zijn van Oranje onder negentien, de achttienjarige spelmaker sluit niet uit dat hij in de toekomst voor Marokko gaat uitkomen. Maar voorlopig richt hij zich alleen op zijn doorbraak bij koploper AZ.

Kunnen jullie landskampioen worden?
“We doen ons best, elke wedstrijd weer. En dan zien we wel waar we eindigen.”

Maar kan het?

“Alles kan. We gaan het proberen, doen ons best.”

Ik vond je zondag tegen Feyenoord minder dominant dan in voorgaande wedstrijden.
“Ik begon redelijk bescheiden, ja. Sommige wedstrijden vragen niet om dominant spel. Soms moet je gewoon zakelijk in dienst van het team spelen. Dat heb ik gedaan. De ruimtes die ik kreeg heb ik benut en de ballen die ik kreeg, speelde ik goed in. Alleen als het kán, laat ik leuke dingen zien.”

Tegenstanders houden je steeds beter in de gaten. Dus wordt het steeds moeilijker om uit te blinken.
“Dat klopt wel, ja. Er wordt steeds beter op me gelet. Ook merk ik dat mensen steeds meer van me verwachten, nu ik een aantal wedstrijden achter elkaar in de basis heb gestaan. Maar dat maakt mij allemaal niets uit, hoor. Je moet gewoon doorgaan met waar je goed in bent en laten zien wat je kan.”

Ik zag je na de 2-1 winst op Feyenoord in gesprek met tegenstander Karim El Ahmadi. Hoe goed ken je hem?
“Ik had met Jong AZ al tegen hem gespeeld. Zondag gaf hij me in het veld complimentjes. Hij zei dat ik veeleisender moet zijn, dat ik vaker om de bal moet vragen.”

En heeft-ie al aan je al gevraagd of je voortaan voor Marokko gaat uitkomen?
“Nee, daar hebben we het nog niet over gehad. Is niet aan de orde ook.”

Nee? Je doorliep tot en met Oranje onder negentien alle jeugdelftallen van de KNVB, maar wordt ook gevolgd door de Marokkaanse bond. Op een gegeven moment zul je een keuze moeten maken.
“Klopt, maar met die keuze ben ik nog helemaal niet bezig. Ik doe gewoon elke wedstrijd mijn best en dan zie ik wel wat er op mijn pad komt. Het heeft geen zin om al te ver vooruit te denken, al heb ik het met mijn ouders, de club en andere spelers natuurlijk wel eens gehad over de keuze die ik moet gaan maken.''

“Voorlopig blijf ik gewoon lekker voor Oranje onder negentien spelen; ik ben enige van dat team die al actief is in de eredivisie. Misschien dat ik in een later stadium met beide bonden contact opneem om te horen wat ze van me verwachten.”