ALKMAAR - Pontus Wernbloom is al jaren één van de drijvende krachten bij AZ. Hij doet goed zijn werk op het middenveld en levert de ballen in bij de creatievelingen. 

Dit seizoen eist de goedlachse Zweed echter wel de aandacht op, met zijn kopdoelpunten. Zaterdag scoorde hij tegen Vitesse (4-0) zelfs twee keer met het hoofd.

''Mijn hoofd is goed in vorm'', zegt Wernbloom dan ook na afloop. In de Europa League was hij tegen FK Jablonec en Aalesunds FK ook al goed voor treffers met het hoofd.

Het toont aan dat Wernbloom gelukkig is bij AZ, dat de laatste weken geweldig draait. Na de zege op Vitesse was de ploeg zelfs even koploper, al nam Ajax die plek snel weer over.

Vertrouwd

Coach Gertjan Verbeek heeft Wernbloom deze zomer een nieuwe rol gegeven. Vorig seizoen speelde hij nog op 'tien' achter de spitsen, nu is hij verdedigende middenvelder.

Het bevalt hem wel. ''Dit heb ik van kinds af aan gespeeld. Ik voel me daar wel lekker. Vorig seizoen ging het niet slecht, maar hier ben ik beter.''

Samen met zijn landgenoot Rasmus Elm vormt hij een ijzersterk verdedigend blok op het middenveld van AZ. De Alkmaarders hebben een doelsaldo van 17-0 in de laatste vier wedstrijden.

''Het gaat goed. Ik ren me helemaal rot en Rasmus doet het denkwerk. Ik ben geen man van de krantenkoppen'', lacht Wernbloom.

Spirit

Toch zorgden zijn treffers ervoor dat de aanwezige pers na de zege op Vitesse alles wilde weten van de international. Wernbloom ondergaat het met verve in zijn karakteristieke Engels. ''Er is meer 'spirit' bij ons. We speelden met 'power', al waren de doelpunten natuurlijk 'poor defending'.''

Zijn houding kenmerkt de onverzettelijkheid in het elftal van AZ. Waar de Noord-Hollanders vorig seizoen nog wel eens verslapten als het even minder ging, lijkt dat nu niet aan de orde.

Met grote uitslagen als gevolg. NEC (4-0), Aalesunds FK (6-0) en FC Groningen (3-0) werden achtereenvolgens met ruime cijfers verslagen.

''Ik hoop dat deze serie nooit eindigt'', zegt Wernbloom, die eigenlijk geen verklaring heeft voor het goede spel. ''Ik weet ook niet precies wat het nou is. Het is in ieder geval een compliment waard dat we steeds weer presteren, ondanks het vertrek van basisspelers. Misschien hadden we vorig seizoen meer kwaliteit in het veld staan, maar nu zijn we meer een team.''