HEERENVEEN - SC Heerenveen boekte zondag in de vijfde competitiewedstrijd eindelijk de eerste zege. Een matige derby tegen FC Groningen werd met 3-0 gewonnen, dankzij treffers van Bas Dost, Oussama Assaidi en Filip Djuricic.

Voor de liefhebber viel er in de eerste helft weinig te genieten. Het was een foutenfestival waarin beide teams bang leken voor elkaar.

Heerenveen was het meest in balbezit, maar slaagde er zelden in aanvallend door te stoten richting het doel van Brian van Loo, die ondanks zijn matige optreden tegen AZ toch weer in het Groningse doel stond.

FC Groningen leunde achteruit, maar kreeg wel de beste mogelijkheden. Petter Andersson, Leandro Bacuna en Nicklas Pedersen stuitten echter op keeper Brian Vandenbussche.

Verveling

Op het moment dat de eerste supporters de verveling probeerden te doorbreken door koffie te gaan halen, sloeg Heerenveen toch toe. Jeffrey Gouweleeuw, als centrumverdediger de vervanger van de aan zijn rug geblesseerde aanvoerder Arnold Kruiswijk, zette een knappe actie in als linksbuiten, bracht de bal voor en zag Bas Dost raak koppen.

De gasten kregen direct na rust via Leandro Bacuna een grote kans gelijk te maken, na geklungel van Sven Kums, maar de middenvelder schoot hoog en wild over. Heerenveen beperkte zich tot snelle tegenstoten, zonder verder verdedigend in de problemen te komen.

Omhaal

Na een uur was het duel plots beslist. Kums stuurde Assaidi, tot dan toe amper gevaarlijk, de diepte in en de linksbuiten haalde snoeihard uit. Van Loo had de bal mogelijk kunnen pakken, maar hield ook rekening met de voor het doel gepositioneerde Dost.

Coach Pieter Huistra van FC Groningen bracht David Teixeira in, hopende dat de Uruguayaanse aankoop nog iets kon forceren. Het bleek ijdele hoop, al was Teixeira met een omhaal nog dicht bij een treffer.

Assaidi

De mooiste treffer van de middag kwam op naam van Assaidi. Met een fenomenaal hakje werkte hij twintig minuten voor tijd de bal tegen het net. De grensrechter had op dat moment echter al gevlagd voor buitenspel.