VENLO - De Nederlandse en Belgische voetbalbond hebben dinsdag in Venlo plannen gepresenteerd voor een grensoverschrijdende vrouwencompetitie.

De KNVB en KBVB proberen nog dit jaar groen licht te krijgen voor een 'BeNe League'. De grote clubs met een vrouwenafdeling zijn enthousiast.

De Belgische bondsvoorzitter François De Keersmaecker en KNVB-bestuurslid Johan van Kouterik ondertekenden de intentieverklaring voorafgaand aan het duel om de Supercup tussen beider landskampioenen Standard en FC Twente.

Vanaf 2012

Als de verkennende fase met succes is afgerond, kan de nieuwe competitie in het seizoen 2012-2013 van start gaan.

Er zijn verschillende modellen besproken, maar een opzet met een gescheiden kwalificatieronde en een gezamenlijke titelstrijd lijkt de meeste kans van slagen te hebben.

De Belgische Women's Elite League en de Nederlandse Eredivisie Vrouwen tellen elk acht clubs. In de eerste helft van het seizoen spelen die uit en thuis tegen elkaar, waarna de beste vier van elk land doorgaan naar BeNe League A.

Champions League

De nummers 5 t/m 8 zetten de competitie voort in de B-groep. De 'kampioenen' (de hoogst geklasseerde Nederlandse en Belgische ploeg in de A-poule) worden ingeschreven voor de Champions League.

''Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende teamsport in België en Nederland. Beide bonden zoeken voortdurend impulsen om deze groei verder te versnellen. Een gezamenlijke grensoverschrijdende vrouwencompetitie is eigenlijk het ei van Columbus'', lichtte De Keersmaecker toe.

Van Kouterik sloot zich volmondig bij zijn Belgische collega aan. ''Een dergelijke competitie moet leiden tot betere prestaties van clubs en nationale teams; in termen van een hogere, sportieve kwaliteit, meer interesse van fans en een betere balans tussen inkomsten en uitgaven.''