ROTTERDAM – Ruben Schaken speelde zondag in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen (2-2) voor het eerst sinds oktober 2010 in de basis van Feyenoord. 

De 29-jarige buitenspeler was succesvol met een assist en werd later bijna doormidden geschopt door invaller Doke Schmidt.

Ben je nog heel?
"Ja, gelukkig wel. Het is dat ik opsprong, anders had ik een groter probleem gehad. Maar dat zo'n actie nodig was om mij te stoppen, geeft aan dat ik het de tweede helft goed deed. Ik ben blij dat ik Jerson Cabral kon laten scoren. Vorige week was ik tegen Heracles ook al beslissend met een assist. Dat geeft me een goed gevoel."

En hoop voor de toekomst.
"Dat ook. Maar ik ben er nog niet. Vorig seizoen speelde ik de eerste negen wedstrijden ook best aardig. Daarna kwam ik op de bank terecht, werd ik drie wedstrijden geschorst en moest ik worden geopereerd aan mijn knie. Dat was minder, omdat ik niet van waarde kon zijn. Ik ben blij dat ik me heb teruggeknokt en de laatste wedstrijden belangrijk heb kunnen zijn voor de ploeg. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. We moeten door."

Tegen Heracles viel je sterk in op links, tegen Heerenveen kwam je pas in je spel toen je van links naar rechts was verhuisd. Waar speel jij nou het liefst?
"Het maakt me in principe niet uit. Ik vind spelen op beide flanken heerlijk en speel waar de trainer me neerzet. Mijn taak is duidelijk: ik moet er gewoon elke keer langs vliegen."

In de voorbereiding was je al op dreef. Wat heb je in de zomer gedaan om zo sterk terug te komen?
"Ik heb keihard doorgetraind, nadat ik tijdens mijn revalidatie zes maanden lang keihard heb moeten afzien. Het was de eerste keer in mijn carrière dat ik langer dan twee, drie weken geblesseerd was. Dat was even wennen en mentaal heel slopend."

"Want eerlijk is eerlijk: eigenlijk heb ik in mijn eerste Feyenoord-jaar helemaal niets laten zien. Ik vond dat ik het aan mezelf verplicht was om sterker uit mijn revalidatie te komen en dit seizoen een nieuwe start te maken. Ik hoop dat die start nu is ingezet."

Was een basisplaats voorafgaand aan dit seizoen een doel voor jou?
"Tuurlijk. Ik had alleen verwacht dat het wat langer zou duren voordat ik die veroverd zou hebben. Ik wist dat ik weer achteraan moest aansluiten en moest wachten op mijn kans. In de voorbereiding ging het lekker, maar met Sekou Cissé had ik een heel goede speler voor me. Ik heb nu het geluk dat hij weer last heeft gekregen van zijn teen."

"De een z'n dood is de ander z'n brood. Ik gun Sekou natuurlijk het beste, daar niet van, maar zo werkt het natuurlijk wel."