MONACO - Barcelona heeft vrijdag in Monaco de Europese Super Cup gewonnen. De winnaar van de Champions League won met 2-0 van FC Porto, de winnaar van de Europa League.

Lionel Messi en invaller Cesc Fabregas maakten de treffers voor de Catalanen.

De Portugezen eindigden het duel met negen man nadat de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers twee rode kaarten had uitgedeeld.

Josep Guardiola pakte zijn twaalfde prijs als coach van Barcelona. Hij passeerde daarmee Johan Cruijff die elf trofeeën veroverde met de Spaanse grootmacht.

Guardiola had daar slechts drie jaar voor nodig. De beroemde nummer veertien deed er acht jaar over.

Guardiola won twee keer de Champions League, de wereldbeker voor clubteams, drie landstitels, de Spaanse beker, drie keer de Spaanse Super Cup en nu voor de tweede keer de Europese Super Cup.

Dominantie

Barcelona dicteerde de wedstrijd in Stade Louis II, al was er een fout van Porto voor nodig om tot scoren te komen.

Messi, donderdag nog verkozen tot beste speler in Europa, was attent na een verkeerde terugspeelbal van Fredy Guarin en omspeelde doelman Helton.

Twee minuten voor tijd verdubbelde de van Arsenal overgekomen Fabregas de marge met zijn eerste officiële treffer in dienst van Barcelona.

Frustratie

Porto slaagde er in de beginfase nog wel in om het positiespel van de Spanjaarden te ontregelen.

De tempoversnellingen van Barcelona bleken de kampioen van Portugal daarna echter te machtig. Het leidde in de slotfase tot frustraties bij Porto.

Rolando werd vier minuten voor tijd uit het veld gestuurd na zijn tweede gele kaart. In de laatste minuut moest Guarin met direct rood het veld verlaten na een schandalige tackle.

Tweede prijs

Het is de tweede prijs van het seizoen voor Barcelona dat deze maand al de Spaanse Super Cup mocht bijzetten in de toch al goed gevulde prijzenkast.