AMSTERDAM - De eerste Clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona van het nieuwe seizoen is onbeslist geëindigd. In Bernabeu werd het zondag 2-2 tijdens de heenwedstrijd om de Spaanse Super Cup.

Mesut Özil opende de score al vroeg, maar bij rust leidde de landskampioen door treffers van David Villa en Lionel Messi. De gelijkmaker was van Xabi Alonso.

De return is woensdagavond om 23.00 uur in Camp Nou. Mogelijk maakt Cesc Fabregas dan al zijn debuut.

Tijdens de wedstrijd in Madrid werd bekend Arsenal een bod van FC Barcelona op de middenvelder heeft geaccepteerd. Waarschijnlijk wordt hij maandag gepresenteerd.

Mourinho

Real-coach José Mourinho maakte serieus werk van de openingsklassieker. Hij gaf, met een gedreven Cristiano Ronaldo in de voorste linie in gezelschap van Benzema en Özil, opdracht volop aan te vallen.

Collega Josep Guardiola, die Alexis Sanchez voorin liet debuteren naast Villa en Messi, zag zijn ploeg aanvankelijk overrompeld en achteruit gedrongen.

Dat resulteerde al snel in kansen. Doelman Victor Valdes kreeg nog net een hand achter een kopbal van Benzema. De Fransman speelde even later zijn landgenoot Eric Abidal uit en gaf een fijn passje op Özil. De Duitser rondde beheerst af. Daar liet Real het even bij.

Schitterend

Halverwege de eerste helft begon ook Barcelona, nog zonder de geblesseerde Ibrahim Afellay, een bijdrage te leveren aan de amusementswaarde. De gelijkmaker van David Villa, een schitterend schot vanaf de punt van het strafschopgebied, kwam echter totaal onverwacht.

Het bracht de Catalaanse bluf onmiddellijk terug. Messi, die in de seizoensvoorbereiding van Barça werd gespaard en daarin geen speeltijd kreeg, demonstreerde die het best met de 1-2 vlak voor rust.

In de tweede helft drong Real met hernieuwde moed aan. Dat resulteerde andermaal in mogelijkheden, maar de productie bleef beperkt tot een rake schuiver van Xabi Alonso. Doelman Valdes werd het uitzicht daarop ontnomen.