GRONINGEN - FC Groningen heeft de eerste seizoenszege binnen. ADO Den Haag werd met 4-2 verslagen. Tim Matavz scoorde voor rust drie keer, waarna Leandro Bacuna het kwartet vol maakte. Even kwamen de gasten dichterbij, maar FC Groningen greep daarna de regie weer.

Voor ADO Den Haag was de reis naar Groningen een verre, maar wel één met prettige herinneringen. Het was in de Euroborg dat de ploeg vorig seizoen voor het eerst in dertig jaar een ticket voor Europees voetbal veroverde. Een avontuur dat overigens inmiddels alweer ten einde is.

De bezoekers kenden echter ook de nodige zorgen voor het duel. Timothy Derijck kwam op vrijdag rond met PSV, terwijl aanvallers Wesley Verhoek - die eerder in de week een overstap naar het Engelse Nottingham Forest op het laatste moment annuleerde - en Charlton Vicento geblesseerd waren. De jonkies Mike van Duinen en Wouter de Vogel waren hun vervangers.

FC Groningen was fit en compleet, maar beleefde tijdens de seizoensopening bij Roda JC een sof door met een man meer een 0-1 voorsprong uit handen te geven (2-1 nederlaag).

Hattrick Matavz

De start op eigen veld was echter prima en na een paar speldenprikjes zorgde Tim Matavz al vroeg voor 1-0. Ramon Leeuwin, als centrumverdediger de vervanger van Derijck, kopte een hoge bal voor de voeten van Dusan Tadic, die zonder problemen Matavz in stelling bracht.

Vijf minuten later was dezelfde tandem ook verantwoordelijk voor de 2-0 en nog voor de pauze had de Sloveen zijn hattrick compleet. Opnieuw met dank aan Leeuwin, die een hoge bal op zijn eigen lat schoot, waarna Matavz de rebound binnen kopte.

Aansluitingstreffers

Direct na rust maakte Bacuna de 4-0, waarbij Matavz ditmaal de assist gaf. Uit het niets scoorde ADO Den Haag daarna tegen. Keeper Brian van Loo schatte een voorzet verkeerd in, waarna Lex Immers binnen kon koppen.

Even was FC Groningen van slag en Van Duinen profiteerde van die situatie: 4-2. Spannender werd het daarna niet meer, al bleef de thuisclub verrassend nerveus.