AMSTERDAM - Frank de Boer adviseert Jan Vertonghen nog een jaar bij Ajax te blijven. Dat zei hij in een interview met het magazine NUsport.

"Ik raad hem, in alle objectiviteit, aan om nog een jaar te blijven waarin hij ieder duel honderd procent gefocust is. Dan is hij écht klaar voor de Europese top."

De Ajax-trainer weet dat zijn Belgische aanvoerder, die ontbreekt tegen SC Heerenveen door een liesblessure, nu al de kwaliteiten heeft voor het buitenland. "Maar dé aanbieding is nog niet voorbijgekomen."

"We hopen Jans contract open te breken, want het duurt wel even voordat je weer een Vertonghen hebt gekweekt. Stefano Denswil, Daley Blind en Nicolai Boilesen kunnen daar hartstikke goed spelen in de toekomst. Maar niet nú al vijftig wedstrijden op het allerhoogste niveau."

Twee vingers in de neus

De Boer, eind jaren negentig behorend tot de beste linksbenige centrale verdedigers ter wereld, dicht Vertonghen eenzelfde toekomst toe. “Hij is op dit moment misschien wel de beste speler van de eredivisie.

"Met zijn duelkracht, in de passing, positioneel, qua snelheid en scorend vermogen is er geen betere. Soms kan hij het zelfs met twee vingers in zijn neus af. Dat is zijn gevaar, want dan is hij meteen veel minder." Vandaar dat hij van De Boer nog een jaar aan zichzelf moet schaven in de Arena.

De competitiespecial met daarin het interview met De Boer is online te bestellen.