EINDHOVEN - PSV heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen, al kostte dat tegen RKC Waalwijk veel meer moeite dan verwacht.

De manschappen van trainer Fred Rutten boekten in Eindhoven een zwaarbevochten zege: 1-0. De Waalwijkers lieten in de slotfase kansen op een stunt liggen.

PSV vergat tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen aan klantenbinding te doen. Op papier leek RKC een geschikte tegenstander om de valse start van vorige week bij AZ (3-1) weg te poetsen, maar daarin slaagde de ploeg van Rutten alleen qua resultaat.

Fluitconcerten

De trouwe aanhang van de Eindhovenaren, de afgelopen jaren toch al weinig verwend, liet zaterdag meer dan eens met fluitconcerten blijken niet blij te zijn met het vertoonde spel van hun ploeg.

Eigenlijk was Dries Mertens de enige die zich kon onderscheiden. De kleine Belg, nu al een publiekslieveling in Eindhoven, zorgde vooral in de eerste helft voor veel dreiging en tekende na 24 minuten na een mooie aanval ook voor de openingstreffer.

Mertens ging makkelijk langs zijn directe tegenstander Sigourney Bandjar en passeerde doelman Jeroen Zoet (door RKC gehuurd van PSV) in de lange hoek: 1-0.

Bouma en Pieters

Bij de thuisclub stonden Wilfred Bouma en Erik Pieters weer in de basis. Beiden waren vorige week tegen AZ gepasseerd. Bouma dankte zijn basisplaats tegen RKC aan het feit dat Orlando Engelaar ziek was, Pieters kreeg dit keer de voorkeur boven Abel Tamata.

De linksback van het Nederlands elftal speelde zaterdag mogelijk zijn laatste wedstrijd voor PSV. Newcastle United hoopt Pieters op korte termijn over te nemen.

Wijfelende indruk

Net als tegen AZ maakte PSV een weifelende indruk. Het ontbeerde de ploeg van Rutten aan ideeën om de defensie van RKC uit elkaar te spelen. Veel aanvallen liepen daardoor al in een vroeg stadium stuk.

Naarmate de wedstrijd vorderde, begonnen de gepromoveerde Waalwijkers steeds meer te geloven in een verrassing. In de slotfase kregen Rick ten Voorde en Aaron Meijers twee enorme kansen om RKC een punt te bezorgen, maar ze lieten die liggen.