AMSTERDAM - De kans is groot dat Rob Been junior de nieuwe algemeen directeur van Ajax wordt.

Been is de enige overgebleven kandidaat voor de functie na het afhaken van Tscheu La Ling en Marc Overmars, zo bevestigen meerdere bronnen aan AT5.

De raad van commissarissen (rvc) van Ajax zou Been willen aanstellen als zakelijk directeur. Naast hem wordt vermoedelijk een directeur voetbalzaken benoemd.

Cruijff

Been zal vrijdag met een delegatie van de rvc naar Barcelona reizen om met Johan Cruijff te praten over de situatie van Ajax.

Voorzitter Steven ten Have, Edgar Davids en Paul Römer willen met het beroemde erelid terugblikken op de manier waarop ze de eerste drie weken gezamenlijk als nieuwe rvc hebben gefunctioneerd. Ze willen ook de toekomstige samenwerking bespreken.

Ook Hennie Henrichs, Cees van Oevelen, Mark Geestman en Keje Molenaar, die namens de ledenraad nauw betrokken waren bij de aanstelling van Cruijff als commissaris, reizen naar Barcelona.

Geen steun

Ze hebben zich binnen Ajax hard gemaakt voor de komst van de voormalige nummer 14, maar beseffen dat de nieuwe rvc nog niet optimaal rendeert.

Zo baalt Cruijff dat hij van de overige toezichthouders geen steun heeft gekregen voor de aanstelling van Ling als algemeen directeur. Cruijff maakte zich niet populair door niet naar Amsterdam te komen voor de benoeming van de nieuwe commissarissen.

Cruijff heeft ook al laten weten dat hij ook als commissaris de kritiek op Ajax niet intern zal houden. ''Dat zijn de regels, maar dan moet ik zelf mijn regels maar maken'', stelde hij.

Bergkamp en Jonk

Het lijkt erop dat bij het samenzijn ook andere zaken dan het functioneren van Cruijff en de nieuwe raad van commissarissen aan bod komen. Zo hebben Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Ruben Jongkind hun nieuwe contract nog niet getekend. Cruijff wil graag dat het drietal de jeugdopleiding van Ajax gaat hervormen en verbeteren.

Dat Bergkamp en Jonk, die nu nog onder de voorwaarden van hun reeds afgelopen contract werken, zullen bijtekenen is nog geen uitgemaakte zaak. Volgens Voetbal International verlangen de twee zo'n half miljoen euro per persoon per jaar, terwijl voormalig hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink zo'n 150.000 euro op jaarbasis verdiende.

Het is onduidelijk wat er gebeurt als Cruijff en de delegatie van de rvc elkaar vrijdag niet weten te vinden.