AMSTERDAM - Jong Oranje is woensdagavond in Zweden in een oefeninterland pijnlijk onderuitgegaan. De ploeg van bondscoach Cor Pot verloor in Landskrona met 3-0 van de Zweedse generatiegenoten. De fysiek sterke thuisploeg leidde bij de rust al met 2-0.

Debutant Luc Castaignos (Internazionale) begon bij Jong Oranje in het basisteam. De ex-Feyenoorder kreeg halverwege de eerste helft een prima kans. Vrij voor de Zweedse doelman schoot hij over.

Na een sterk halfuur van Nederland nam Zweden het initiatief over. Jakob Johansson en John Guidetti, het grote talent dat uiteindelijk Manchester City verkoos boven FC Twente, kwamen nog voor de rust tot scoren.

Guidetti trof doel uit een strafschop nadat Bram Nuytinck een tegenstander had gevloerd. De verdediger van NEC kreeg daarvoor de rode kaart.

Debutanten

Met zeven wissels, onder wie de debutanten Marco Bizot en Stefan de Vrij, en tien man kon Jong Oranje na de rust weinig meer uitrichten. Opnieuw Guidetti bepaalde de eindstand op 3-0.

Het oefenduel was de laatste test voor Jong Oranje in de aanloop naar de kwalificatiereeks voor het EK 2013. Begin september start Nederland die campagne met een dubbel tegen Bulgarije en Luxemburg.