LONDEN - André Villas-Boas weet waar hij aan begint. De pas 33-jarige Portugees gaat vanaf komend weekeinde met Chelsea op jacht naar de Engelse titel, als de start van de competitie door rellen in meerdere steden tenminste niet wordt uitgesteld.

Villas-Boas is de zoveelste trainer die het vertrouwen krijgt bij Chelsea. Na het succesvolle tijdperk van José Mourinho, die Chelsea van 2004 tot 2007 onder zijn hoede had, was het een komen en gaan van coaches. Carlo Ancelotti, die de Londenaren in 2010 nog aan de landstitel en de Engelse beker hielp, was in mei de laatste trainer die 'sneuvelde' op Stamford Bridge.

Ancelotti hield het, in vergelijking met zijn voorgangers, met twee seizoenen nog lang vol. Na het vertrek van Moruinho stonden eerst ook nog Avram Grant (bijna één seizoen), Luiz Felipe Scolari (ongeveer negen maanden) en Guus Hiddink (enkele maanden als interim-trainer) voor de spelersgroep.

Lange termijn

Met Villas-Boas hoopt Chelsea weer iemand voor de lange termijn te hebben aangesteld. De coach, die vorig seizoen FC Porto aan de Europa League hielp, zal er vooral veel aan gelegen zijn een goede band te krijgen met belangrijke spelers als John Terry, Frank Lampard, Petr Cech en Didier Drogba. Grant, Scolari en ook Ancelotti slaagden er niet (of nauwelijks) in het vertrouwen van die steunpilaren te krijgen.

''André is een moderne trainer'', zo sprak aanvoerder Terry zich al uit over Villas-Boas. ''Hij houdt geen verhalen van 20 of 30 minuten. André brengt alles kort en duidelijk over, zowel bij trainingen als in besprekingen. Het is voor iedereen helder op welke manier we willen gaan voetballen.''

Twijfel

Sommigen in Engeland twijfelen of de jonge Villas-Boas overeind blijft bij Chelsea. In de selectie van de nummer twee van vorig seizoen zitten liefst negen spelers die ouder zijn dan 30 jaar. Drogba en Lampard zijn zelfs even oud als hun nieuwe trainer.

''We hebben altijd respect voor de trainer'', aldus Lampard. ''En André heeft al veel meegemaakt en bereikt. Hij is volwassener dan ik.''

Roman Abramovitsj, eigenaar van Chelsea sinds 2003, droomt nog altijd van het winnen van de Champions League. Net als veel spelers die al jaren bij Chelsea, dat in 2008 de finale van Manchester United verloor, spelen. ''Daarom zijn wij allemaal nog hongerig'', is verdediger Ashley Cole van mening.