AMSTERDAM - Nwankwo Kanu was afgelopen week vanwege het afscheid van Edwin van der Sar even terug in Amsterdam. De deze maand 35 jaar geworden aanvaller is één van de weinige spelers van het Ajax dat in 1995 de Champions League won, die nog actief is als speler.

Kanu, die na Ajax uitkwam voor Internazionale, Arsenal en West Bromwich Albion, staat nog steeds onder contract bij Portsmouth, dat in het Engelse Championship acteert.

Lang zal zijn loopbaan niet meer duren, laat de Nigeriaan in het NUsport-magazine optekenen.

''Dit seizoen wordt mijn laatste. Die primeur kan ik je nu alvast geven. Na dit seizoen houd ik het voor honderd procent zeker voor gezien. Nobody can play forever. Ooit moet je er een punt achter zetten'', beseft de spits.

Cadeautje

Kanu heeft warme herinneringen aan de gestopte Van der Sar. ''Toen ik net in Nederland zat, op m'n zeventiende, pikte Van der Sar me altijd op bij het hotel om naar de training te gaan. Ik zal nooit vergeten dat ik van hem mijn eerste cadeautje kreeg, een paar van zijn voetbalschoenen.''

Het Ajax van '95 is het beste elftal waarin Kanu ooit speelde, stelt hij. ''Zoals nu iedereen over Barcelona praat, zo spraken de mensen toen over Ajax. Iedereen was enthousiast over ons spel, door heel Europa. Ik kan nog steeds niet begrijpen dat de leiding van Ajax ons elftal zo makkelijk uit elkaar heeft laten vallen.''

In het NUsport-magazine van deze week, dat nu in de winkels ligt en online bestelbaar is, staat een uitgebreid gesprek met Kanu en zijn landgenoot Finidi George, die ook even terug was in Amsterdam.