AMSTERDAM - Johan Cruijff sluit niet uit dat hij 'in het belang van Ajax' de regels binnen de raad van commissarissen (rvc) af en toe moet overtreden.

Vlak nadat de legendarische nummer veertien vorige week werd benoemd tot lid van de nieuwe rvc, zei Steven ten Have, de nieuwe voorzitter, dat Cruijff in zijn wekelijkse column in De Telegraaf niet mag uitweiden over beleidszaken bij Ajax.

“Volgens de regels moet ik naar buiten toe mijn mond houden. Zelfs als ik zie dat er iets fout gaat, maar de meerderheid is het niet met me eens, mag ik daar niets over zeggen”, laat Cruijff deze week weten in zijn column.

“Ook al gaat het om iets waar ik van alle commissarissen het meeste verstand van heb en uiteindelijk ook op word afgerekend. Is het dan in het belang van Ajax dat ik me aan de regels houd of dat ik toch mijn mond open trek?”

Eigen regels

Cruijff komt tot de volgende slotsom: “Hoe meer ik over de regels van de rvc nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat ik mijn eigen regels moet maken.”

Volgens de 48-voudig international is het uiteindelijk in het belang van Ajax als hij zich uitspreekt over bepaalde thema’s.

“Krijg ik daarmee voor elkaar dat Ajax beter gaat functioneren, dan gaan de aandelen vanzelf omhoog. Terwijl als ik zie dat het fout gaat en dan mijn mond houd, het belang van Ajax en de aandeelhouders alleen maar wordt geschaad.”