AMSTERDAM - Ajax moet het zaterdag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen FC Twente doen zonder Jan Vertonghen en Maarten Stekelenburg. 

De verdediger kampt met een lichte liesblessure en wordt uit voorzorg aan de kant gehouden.

André Ooijer zal de Belg naar alle waarschijnlijkheid vervangen in het centrum van de defensie.

Ritme Vermeer

Frank de Boer laat ook zijn eerste doelman aan de kant. Ajax en AS Roma zijn het inmiddels eens over de te betalen transfersom voor de international, maar de Romeinen kunnen vooralsnog geen bankgarantie afgeven, waardoor de transfer nog altijd niet definitief is.

"Stekelenburg is met zijn gedachten in Rome. Bovendien willen we Kenneth Vermeer in zijn ritme laten komen", zegt de coach van de Amsterdammers.

Keuring

Ondanks dat het stoplicht nog niet op groen staat vertrekt Stekelenburg vrijdagavond wel naar Italië om daar medisch gekeurd te worden.

''We hebben voldoende indicaties om die kant op te gaan. De clubs zijn er vrijwel uit en we gaan ervan uit dat het bij terugkomst helemaal rond is", aldus zaakwaarnemer Rob Jansen.

Thulani Serero

Het is verder nog maar de vraag of Thulani Serero de kans krijgt om zijn officiële debuut te maken voor Ajax. De van sattelietclub Ajax Cape Town overgenomen middenvelder is per ongeluk niet ingeschreven voor het duel.

 "Erg slordig. We gaan alles in het werk stellen om Serero alsnog speelgerechtigd te krijgen", zegt De Boer. De Amsterdammers zijn inmiddels in gesprek met de KNVB om Serero alsnog speelgerechtigd te krijgen.

Blessureleed

Ook FC Twente kampt met de nodige blessures. Nacer Chadli moest vrijdag de training al na een half uur verlaten, Emir Bahrami heeft last van zijn rug en ook het meespelen van Willem Janssen is vooralsnog onzeker.

Denny Landzaat komt zeker niet in actie in de Arena. Sterspeler Bryan Ruiz lijkt daarentegen wel op tijd fit voor de confrontatie tussen de kampioen en de bekerwinnaar. 

Thuisvoordeel

De coach van de Tukkers, Co Adriaanse, verwacht een moeilijk duel in zijn geboortestad. Vooral het 'thuisvoordeel' van Ajax is een nadeel volgens de oefenmeester.

"Als de KNVB er een prestigieuze wedstrijd van wil maken, dan moet zo'n duel op neutraal terrein worden afgewerk. Maar daar komt natuurlijk niets van terecht. Ik mocht wel de dug-out kiezen. Laat Frank de Boer maar lekker op zijn eigen plekje zitten hoor."

'Willen winnen'

Adriaanse geeft aan zaterdag geen rekening te houden met de wedstrijd van woensdag in de derde voorronde van de Champions League tegen FC Vaslui. 

''Wij willen gewoon winnen'', zei de trainer die ooit als verantwoordelijke van Ajax na een thuisduel met FC Twente werd ontslagen. ''Ik ga dus niemand in de vrieskist zetten. Na de wedstrijd zie ik wel wie mee naar Roemenië kunnen.''

Geen tweestrijd

Voor wat betreft de competitie voorziet hij geen tweestrijd tussen Ajax en FC Twente."We gaan steeds meer toe naar de 'Duitse situatie', waarbij er veel meer kanshebbers zijn."

"Vitesse kan er bijvoorbeeld bij komen. John van den Brom werd vorig jaar vijfde met ADO Den Haag en heeft nu betere spelers tot zijn beschikking in Arnhem."

Vroeg vertrek

De Boer reageerde instemmend op de gedachtegang van zijn collega. Een mogelijke oorzaak van deze verandering in de eredivisie weet hij wel.

"Spelers gaan op steeds jongere leeftijd naar het buitenland. Vroeger gebeurde dat als je 29 was en nu al als je 22 bent. Dat is lastig op te vangen."