MÖNCHENGLADBACH - De vrouwen van de Verenigde Staten en Japan hebben woensdag de finale van het WK in Duitsland bereikt.

De Amerikaansen versloegen in de halve eindstrijd Frankrijk met 3-1. Lauren Cheney (9e minuut), Abby Wambach (79e) en Alex Morgan (82e) scoorden voor de favoriet, die in 1991 en 1999 al de wereldtitel veroverde.

De volgende tegenstander van de regerend olympisch kampioen is de winnaar van de ontmoeting tussen Zweden en Japan. De finale is zondag in Frankfurt.

Fysiek gelijkwaardig

De ploeg uit de Verenigde Staten, al 21 jaar zonder nederlaag tegen Frankrijk, had het moeilijk. De Europese tegenstander was technisch en fysiek min of meer gelijkwaardig.

''Misschien was Frankrijk wat sterker'', zei de Amerikaanse coach Pia Sundhage. ''Wij hebben echter met ons hart gespeeld. Dat heeft de doorslag gegeven.''

Het Amerikaanse team blijft daarmee succesvol. Sinds de nederlaag in de halve finale van het vorige WK, vier jaar geleden in China, verloor de ploeg slechts twee wedstrijden.

Japan tweede finalist

De volgende tegenstander van de regerend olympisch kampioen is Japan. Na eerder al regerend wereldkampioen Duitsland te hebben uitgeschakeld, werd woensdag in de halve finale in Frankfurt ook Zweden naar huis gestuurd door de Aziatische ploeg: 3-1.

Zweden kwam via Josefine Oqvist nog wel op voorsprong. Maar twee treffers van Nahomi Kawasumi en één van aanvoerder Homara Sawe betekende het unicum voor het Japanse vrouwenvoetbal.

In het nieuwe magazine van NUsport staat een reportage over het WK vrouwenvoetbal. Het nummer ligt sinds dinsdag in de winkels en is online bestelbaar.