AMSTERDAM – Het spelersbeleid bij PSV gaat de komende jaren drastisch op de schop. De financiële problemen leiden ertoe dat de club niet meer in staat zal zijn dure transfers en de bijbehorende salarissen te betalen. Daardoor komt de eigen jeugdopleiding centraal te staan in Eindhoven.

“PSV was altijd een kopende club, maar dat moet veranderen. Wij hebben veel geïnvesteerd in de jeugdopleiding, daar moeten we de vruchten van plukken”, zegt technisch directeur Marcel Brands in het Algemeen Dagblad.

Kleinere selectie

Een kleinere selectie is één van de punten waar de club zich op gaat richten. “We willen toe naar een selectie met achttien of negentien voetballers, aangevuld met vier of vijf talenten."

Op die manier wil Brands de spelers uit de jeugdopleiding het gevoel geven dat er een reële kans is om door te breken bij PSV. Dat was door het beleid waarbij veel ervaren spelers van buitenaf gekocht werden, lang niet het geval in de 'Lichtstad'. 

Perspectief

"Je moet een jochie van twaalf jaar dat bij PSV komt, perspectief kunnen bieden. Hij moet zien dat het écht mogelijk is om het eerste te halen", zegt Brands.

De club heeft volgens de directeur voldoende talent in huis. "Het gebeurt al, met Zakaria Labyad, Género Zeefuik en Stijn Wuytens. Nu gaan jongens als Memphis Depay en Marcel Ritzmaier heel hard. Het is belangrijk dat zij een opening zien naar het eerste elftal."

Andere weg

Met het nieuwe beleid laat PSV de ambitie los om structureel te overwinteren in de Champions League. “Als je mikt op kwartfinale, kies je eerder voor een ervaren jongen. Wij slaan een andere weg in."

Torenhoge salarissen zijn dan ook verleden tijd in Eindhoven. "Alleen voor voetballers met een grote toegevoegde waarde betalen we meer dan een miljoen euro salaris. Dat doen we dus niet voor tien spelers. Dat is een duidelijk signaal.”

Creatief

Desondanks denkt Brands dat PSV nog altijd mee kan doen om het landskampioenschap. "We zullen creatief moeten zijn, maar ook realistisch. Het is ons doel om in eigen land prijzen te pakken."

"Dat kan nog altijd met ons budget. Als Balázs Dzsudzsák vertrekt, dan lukt het vast niet om iemand van hetzelfde niveau te halen. Maar we kunnen ons dan wel op andere posities in het elftal versterken."