RIO DE JANEIRO - Moe maar voldaan stapt het Nederlands elftal donderdag in Rio de Janeiro op het vliegtuig richting Schiphol. Beide oefeninterlands tegen Brazilie (0-0) en Uruguay (1-1) gaven bondscoach Bert van Marwijk de bevestiging dat hij over een kwalitatief brede selectie beschikt.

Ook zonder enkele topspelers is Oranje nog steeds van wereldklasse.

''Het was goed om te zien dat we met een gehavende selectie overeind blijven tegen de vijfvoudig wereldkampioen en de nummer vier van het laatste WK'', oordeelde Van Marwijk.

''Je mag ons alleen verwijten dat we in twee duels slechts eenmaal hebben gescoord. Wel heb ik genoten van een aantal fantastische aanvallen. Bijna iedereen deed gewoon mee.''

Strootman

Van alle internationals profiteerde Kevin Strootman misschien nog wel het meeste van de afwezigheid van de geblesseerde Mark van Bommel, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en tegen Uruguay ook Arjen Robben.

De middenvelder paste zich zo moeiteloos aan bij Oranje dat de kans klein is dat hij nog heel lang bij FC Utrecht valt te bewonderen. ''Hij speelde in het begin van het seizoen nog in de eerste divisie, maar pakt het enorm goed op'', zei Van Marwijk.

Strootman staat na zijn sterke spel in Zuid-Amerika plotseling hoger in de hiërarchie dan Theo Janssen en Demy de Zeeuw, die zich vrij makkelijk voor de trip afmeldden.

Behalve Strootman maakte ook Tim Krul van de gelegenheid gebruik om Van Marwijk voor zich te winnen. De keeper van Newcastle United is na twee foutloze optredens een voorname kandidaat om achter Maarten Stekelenburg en Michel Vorm als derde doelman bij Oranje te blijven.

Afellay

De bondscoach van het Nederlands elftal kan in de aanloop naar het EK van volgend jaar zomer in Polen en Oekraïne ook steeds moeilijker om Ibrahim Afellay heen.

De middenvelder van Barcelona moet vaak genoegen nemen met een invalbeurt als Oranje weinig blessureleed kent. Tegen Brazilië en Uruguay was hij bijna bij alle gevaarlijke momenten betrokken. ''Ibrahim is een fantastische speler'', besefte Van Marwijk.

Het Nederlands elftal bleef tegen Uruguay ook in de elfde en laatste interland van het voetbaljaar ongeslagen. ''Steeds kunnen we het weer opbrengen om niet te verliezen'', doelde Van Marwijk op de late gelijkmaker van Dirk Kuijt.

Compliment

Oranje acteerde op dat moment met spelers als Tim Krul, Khalid Boulahrouz, Jeffrey Bruma, Eik Pieters, Hedwiges Maduro, Stijn Schaars en Luuk de Jong.

''Ik beschouw het als een compliment als mensen zeggen dat het soms lijkt alsof het niet uitmaakt met wie we spelen'', besloten Van Marwijk.