LONDEN - Barcelona schitterde zaterdagavond op Wembley tijdens een prachtige demonstratie van techniek, snelheid en macht naar de winst van de Champions League. Het beste Europese clubteam van dit moment klopte Manchester United met 3-1. De zege had nog veel hoger kunnen uitvallen.

En dus besloot Edwin van der Sar een prachtige loopbaan niet met een derde winst Champions League.

Dat was jammer voor de veertigjarige doelman, die zijn vijfde finale van het belangrijkste toernooi voor clubteams van de UEFA echter meer dan verdiend verloor.

Barcelona domineerde nagenoeg van de eerste tot laatste minuut. Het was een wonder dat Manchester United nog met een gelijke stand kon gaan rusten (1-1).

Initiatief

Barcelona nam na vijf minuten het initiatief op een kolkend Wembley en stond dat niet meer af. Geheel volgens de door alles en iedereen bewierookte huisstijl werd de tegenstander naar de eigen speelhelft verwezen.

Tikje van Xavi, balletje van Andres Iniesta en maar wachten op een kans voor een steekpass op de snelle spitsen Lionel Messi, Pedro of David Villa. Na enkele fraaie maar mislukte pogingen was het na 27 minuten wel raak. Iniesta vond Xavi, die oog hield voor Pedro.

Keeper Edwin van der Sar van Manchester bewoog naar rechts en zag de bal aan zijn linkerkant het doel in rollen: 0-1.

Rooney

Na de verdiende openingstreffer had het er even van weg dat Manchester United onder de voet werd gelopen. Ook Wayne Rooney zag de kampioen van Engeland wankelen. De vedette besloot zijn dolende ploeg bij de hand te nemen.

De spits combineerde na 34 minuten met Ryan Giggs, die overigens buitenspel stond, en schoot de gelijkmaker achter de kansloze doelman Victor Valdes (1-1).

Manchester United haalde met een gelijke stand de rust omdat Messi in de 42e minuut één van de mooiste aanvallen van de wedstrijd net niet de beloning kon geven die het verdiende.

Van der Sar

Ook in de tweede helft figureerde Manchester United in het belangrijkste spektakelstuk van het Europese clubvoetbal van dit seizoen. Met zijn beste redding van de wedstrijd behoedde Van der Sar zijn ploeg in de 52e minuut nog voor een treffer van Dani Alves.

De veertigjarige keeper had twee minuten later geen antwoord op een schot van Messi (2-1), die alweer zijn twaalfde treffer van dit seizoen in de Champions League mocht bejubelen.

Het Argentijnse wonderkind evenaarde het record dat Ruud van Nistelrooij in de voetbaljaargang 2002/2003 in het shirt van Manchester United vestigde.

Kansloos

Van der Sar kwam met de schrik vrij na een geniaal hakballetje van Messi en voorkwam ook nog treffers van Iniesta en Xavi. Hij was na 69 minuten kansloos op een prachtig schot van David Villa (3-1).

Het werd een prachtige avond voor FC Barcelona, waarbij Ibrahim Afellay in de 92e minuut nog mocht invallen.