BEVERWIJK – Rafael van der Vaart gaf in een vroeg stadium aan niet te peinzen over een vertrek bij Tottenham Hotspur deze zomer. Dat is niet alleen omdat de Oranje-international het bij de club die hij 'familiair' noemt uitstekend naar zijn zin heeft.

Van der Vaart gelooft er eveneens in dat de 'Spurs' de stap naar de absolute top kunnen maken.

"Tottenham heeft alles om heel groot te worden", zei Van der Vaart in Beverwijk, waar hij is vanwege zijn fandag die daar zondag plaats heeft. "Met twee of drie goeie spelers erbij, kan dat lukken."

De tientallen miljoenen die concurrenten als Chelsea en Manchester City uitgeven aan aankopen, heeft Tottenham volgens hem ook ter beschikking. "Het geld is er zeker bij de Spurs. Je moet het alleen goed uitgeven. Afgelopen winter wilde de club geloof ik nog dertig á veertig miljoen voor iemand neertellen. Dat kwam er niet van, maar soms is het ook beter even niemand te halen en te wachten op de juiste spelers."

Vijfde plaats

Ook met de huidige selectie schurkte de Londense formatie het afgelopen Premier League-seizoen al tegen de topclubs aan. De vijfde plaats bleek het maximale. Wel werd Liverpool voorbij gestreefd door een 2-0 zege op Anfield Road in de voorlaatste competitieronde. "Iedereen was verbaasd dat we bij Liverpool wonnen. Maar als je hun elftal ziet en dat van ons, was ik niet verbaasd. Ik had geen moment het idee dat zij nou zo goed waren."

In vergelijking met de clubs die boven de 'Spurs' eindigden, weet Van der Vaart de vinger wel op de zere plek te leggen. "Manchester United, City en Arsenal hebben allemaal een spits die er een stuk of twintig maakt. Met 13 doelpunten ben ik bij ons topscorer geworden. Dat is eigenlijk niet de bedoeling."

Kilometervreter

Door het immer hoge tempo in het Engelse voetbal geldt Van der Vaart meer dan ooit als kilometervreter. Misschien is dat ook de reden van de kuitblessure waarmee hij momenteel kampt, en die hem de trip met het Nederlands elftal naar Zuid-Amerika kost.

"Elke wedstrijd loop ik tussen de twaalf en dertien kilometer. Dat is vaak het meeste in mijn team en soms twee of drie kilometer meer dan anderen. In mijn eerste wedstrijden in de Premier League dacht ik weleens 'ik kan niet meer', terwijl ik op de klok zag dat er pas zeventig minuten gespeeld waren. Dan had ik het gevoel dat we al drie uur aan het voetballen waren."

Teleurstelling

Inmiddels is de linkspoot over dat punt al een tijd heen. Hij kon zijn teleurstelling in de tweede seizoenshelft soms dan ook moeilijk verbergen als hij halverwege de tweede helft weer eens door manager Harry Redknapp naar de kant werd gehaald.

"Of ik het vervelend vond dat Redknapp in die periode een keer tegen de media zei dat ik niet fit genoeg was voor negentig minuten? Ach, hij wisselde me een beetje veel. En als ik daar tegenin ga, dan moet hij toch wat zeggen natuurlijk.. Maar goed, ik heb ook wel een paar wedstrijden in de laatste fase beslist."

"Ik ben goed getraind en prima op gewicht. In Engeland gaat alles met tweehonderd kilometer per uur. Het is logisch dat je dan af en toe een wedstrijd moet laten schieten met een kleine blessure. Ik heb in totaal 37 of 38 wedstrijden gespeeld, vijftien goals gemaakt en een stuk of tien assists gegeven. Het was dus een goed seizoen. Misschien wel mijn beste ooit, want dit is de zwaarste competitie ter wereld."