AMSTERDAM – Edwin van der Sar heeft zijn carrière afgesloten. De verloren Champions League-finale tegen FC Barcelona (3-1) was de laatste wedstrijd van zijn imposante loopbaan.

Van der Sar trad pas op zijn achttiende toe tot de profclub Ajax, maar groeide desondanks uit tot één van de beste doelmannen ter wereld. Met dank aan Louis van Gaal werd hij de vaste goalie van het Nederlands elftal en verdedigde hij jarenlang het doel van Manchester United.

De op 29 oktober 1970 geboren Van der Sar begon zijn loopbaan bij vv Foreholte in zijn geboorteplaats Voorhout. Hij belandde vanwege zijn lengte al snel tussen de palen en na elf jaar bij de amateurclub verkaste hij naar het hoger aangeschreven Noordwijk.

Daar speelde hij onder de leiding van Ruud Bröring. De trainer was een kaartvriend van Louis van Gaal, die destijds bij Ajax in dienst was. Hij vroeg tijdens een kaartavondje of Bröring nog een goede keeper kende en die antwoordde bevestigend. Er liep een lange jongen rond bij Noordwijk die beschikte over atletisch vermogen. Die jongen was Van der Sar en na een jaar bij Noordwijk verkaste de sluitpost naar Ajax.

Debuut

Lang moest Van der Sar in Amsterdam Stanley Menzo voor zich dulden. Hij maakte in april 1991 al zijn debuut voor Ajax, maar kreeg pas twee jaar later een echte kans in het doel. Menzo - die al enige tijd een onzekere indruk maakte - sloeg tegen AJ Auxerre (4-2 verlies) op 3 maart 1993 een bal onhandig in zijn eigen doel en voor Van Gaal was de maat vol.

De bij het Ajax-publiek populaire Menzo degradeerde naar de bank en Van der Sar werd eerste keeper.

In de eerste periode na zijn omstreden debuut had hij moeite om het publiek voor zich te winnen. De stap van de amateurs van vv Noordwijk naar Ajax leek te groot en Van der Sar oogde onzeker.

Na een lastige beginperiode haalde hij echter een hoger niveau en wist hij zich steeds beter te positioneren - bij een schot op het Ajax-doel keken de fans alleen naar Van der Sar, omdat die altijd als eerste door had of de bal tussen de palen zou komen.

Opmars

De Voorhouter begon met Ajax aan een indrukwekkende opmars waarbij hij in zes jaar tijd onder meer vier landstitels won en in 1995 zowel de Champions League als de Wereldbeker pakte. In de finale tegen Gremio stopte Van der Sar een penalty.

De doelman scoorde zelf ook nog een keer vanaf elf meter in dienst van Ajax. In 1998 benutte hij bij een ruime voorsprong een strafschop tegen De Graafschap.

Juventus

Het succesteam van Van Gaal viel langzaam uit elkaar in 1999 waagde ook Van der Sar de stap naar de internationale top. Hij ging keepen bij Juventus. Het mondde echter niet uit in een succes.

De Italianen liepen tweemaal op rij net de landstitel mis en dat werd de Nederlander zwaar aangerekend. De talentvolle Gianluigi Buffon werd voor veel geld gehaald en voor Van der Sar was geen plek meer.

Fulham

De verwachting was dat de Oranje-international naar een andere Europese topclub ging, maar het net naar de Premier League gepromoveerde Fulham was de enige ploeg die bereid was aan de vraagprijs van zeven miljoen pond te voldoen.

De Londenaren wilden met de steenrijke eigenaar Mohamed Al Fayed een aanval doen op de top in Engeland. Dat mislukte, maar Van der Sar haalde een hoog niveau en speelde zich in de kijker van diverse topclubs. Het duurde uiteindelijk vier jaar voordat hij de overstap maakte naar Manchester United.

De Engelse topclub was nog steeds op zoek naar een betrouwbare doelman nadat Peter Schmeichel in 1999 vertrok. Bij Manchester United werd Van der Sar een vaste waarde en pakte hij vele prijzen.

Moment suprême

Zijn moment suprême was op 21 mei 2008. De finale van de Champions League tegen Chelsea eindigde in een gelijkspel en strafschoppen moesten de beslissing brengen. Van der Sar stopte de penalty van Nicolas Anelka en bezorgde ManUnited daarmee de winst.

''Ik heb nu ook mijn Van Breukelen-moment'', toonde de keeper zich nederig door te refereren aan een voorganger van hem bij Oranje die hij op alle mogelijke manieren overklast heeft.

Manager Alex Ferguson prees de Nederlandse doelman wanneer het kon en hij verzuchtte elk jaar dat zijn grootste fout was de goalie niet al veel eerder gehaald te hebben. De Schot kon Van der Sar overhalen om in 2010 nog een seizoen door te gaan, maar aan het einde van dit seizoen zette het ijskonijn een punt achter zijn carrière. Dat deed hij in stijl, want met Manchester United pakte hij de de landstitel.

Oranje

Van der Sar debuteerde op 7 juni 1995 in het Nederlands elftal. Na een geweldig seizoen met Ajax stond hij voor het eerst in Oranje onder de lat in een vriendschappelijke interland tegen Wit-Rusland.

De wedstrijd ging met 1-0 verloren en Van der Sar maakte geen goede indruk. Desondanks bleef hij de onbetwiste nummer één voor de nationale ploeg. Hij reikte in de loop der jaren tot het recordaantal van 130 interlands.

Het EK van 1996 was het eerste grote toernooi voor Van der Sar. De dan 25-jarige goalie vloog er met Oranje echter in de kwartfinales tegen Frankrijk uit na strafschoppen. Ook tijdens het WK van 1998 en Euro 2000 werd het Nederlands elftal uitgeschakeld na penalty’s.

Penaltysyndroom

Tijdens het Europees kampioenschap van 2004 verloste Van der Sar Nederland en zichzelf van het penaltysyndroom. In de kwartfinale tegen Zweden pakte hij een strafschop, waardoor Oranje doorstoomt naar de halve eindstrijd.

Vier jaar later, na het EK in Oostenrijk en Zwitserland, besloot Van der Sar zijn interlandloopbaan te beëindigen. ''De grootste teleurstelling van mijn carrière? De lege prijzenkast met Oranje. We hebben er dicht tegenaan gezeten, maar het heeft blijkbaar niet zo mogen zijn. Doodzonde.''

Toen bondscoach Bert van Marwijk voor de WK-kwalificatieduels met IJsland en Noorwegen door blessures dun in zijn keepers zat, was hij bereid weer onder de lat te gaan staan. Met twee clean-sheets als resultaat. Uiteraard.

Op 5 juni 2010 werd voorafgaand aan de oefeninterland Nederland - Hongarije officieel afscheid genomen van Edwin van der Sar, die daarbij door Minister van Sport Ab Klink geridderd werd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De prijzenkast van Edwin van der Sar

Ajax 4 landstitels (1994, 1995, 1996 en 1998), 3 KNVB-bekers (1993, 1998 en 1999), 3 Johan Cruijff Schalen (1993, 1994 en 1995), Champions League (1995), UEFA Cup (1992), Europese Super Cup (1995), Wereldbeker voor Clubteams (1995).

Manchester United 4 Premier League-titels (2007, 2008, 2009 en 2011), 2 League Cups (2006 en 2009), 3 Community Shields (2007, 2008, 2010), Champions League (2008), Wereldbeker voor Clubteams (2008).

Individueel Nederlandse Gouden Schoen (1998), vier keer Nederlands Keeper van het Jaar (1994, 1995, 1996 en 1997), Europees keeper van het jaar (1995 en 2009). Beste keeper van het EK in 2008.