DEN HAAG - Aanvoerder Timothy Derijck van ADO Den Haag kan zijn geluk niet op. De 24-jarige verdediger is na de 5-1 thuiszege in de finale van de play-offs tegen FC Groningen hard op weg om met zijn club voor het eerst in 24 jaar Europees voetbal te halen.

“Of ik al besef dat ik aanvoerder ben van een historisch ADO-elftal? Niet echt eigenlijk. Maar ik moet zeggen: het voelt fantastisch om onderdeel te zijn van een succesploeg.”

De meeste credits dienen volgens Derijck te gaan naar zijn trainer John van den Brom. “Hij heeft goed naar ons geluisterd en ons laten voetballen op de manier waarop wij dat als spelers het liefst willen: aanvallend, met veel druk naar voren. Bovendien geeft de trainer ons de ruimte om zelf beslissingen te nemen. Dat past goed bij deze ploeg.”

Tiende plek doelstelling

Voor dit seizoen was hoog in het rechterrijtje eindigen de doelstelling van ADO. Volgens Derijck moet dat ook volgend seizoen het doel zijn.

“Dit seizoen wilden we gaan voor de twaalfde, dertiende plek. Volgend seizoen moeten we gaan voor de tiende plek. We hopen natuurlijk op meer, maar de kans bestaat dat er spelers vertrekken. Dan is het lastig om nog een keer zo’n topseizoen te draaien.”

Geweldige keuze

Derijck speelde slechts één keer eerder Europees, met Feyenoord in het seizoen 2006/2007. Hij deed toen drie keer mee in de UEFA Cup.

“Maar het is toch een groot verschil of je met Feyenoord Europa in gaat of met ADO. Dit is veel specialer. Achteraf is het een geweldige keuze geweest om Feyenoord 2,5 jaar geleden voor ADO te verruilen.”

“Ik speel hier vanaf het begin elke week, heb me goed kunnen ontwikkelen en haal met mijn teamgenoten een heel hoog niveau. En nu gaan we waarschijnlijk nog Europa in ook. Kan niet beter.”