AMSTERDAM - De kans is klein dat Edwin van der Sar zaterdag voor de derde keer in zijn loopbaan ‘de cup met de grote oren’ omhoog mag houden. De doelman van Manchester United is met zijn team volgens Unibet in de Champions League-finale niet opgewassen tegen FC Barcelona.

Barça en United ontmoeten elkaar zaterdag op Wembley in Londen. De finale is een herhaling van de eindstrijd van 2009, die Barcelona destijds won.

De weg naar de finale

Beide ploegen kwalificeerden zich zonder moeite voor de knock-outfase. Barcelona eindigde als groepswinnaar in een poule met FC Kopenhagen, Roebin Kazan, Panathinaikos. De Catalanen verloren geen duel. Ook Manchester United werd geen een keer verslagen met Valencia, Glasgow Rangers en Bursaspor als tegenstanders.

In de achtste finale stond gelijk een mooi affiche op het programma. Barcelona en Arsenal werden aan elkaar gekoppeld. Nadat ‘The Gunners’ in het eigen Emirates Stadium met 2-1 te sterk waren, klaarde Barça thuis simpel de klus door met 3-1 te winnen. United versloeg over twee duels Olympique Marseille. De uitwedstrijd bleef doelpuntloos, thuis werd 2-1 gewonnen.

De halve finale werd door Barça vervolgens moeiteloos gehaald. Sjachtar Donetsk kon in principe na de 5-1 nederlaag in Camp Nou al afscheid nemen van het miljoenenbal. Ook in Oekraïne werd verloren (0-1). United kende meer moeite met tegenstander Chelsea, maar boekte toch twee knappe overwinningen (0-1 en 2-1).

Halve finale

In de halve finale werden Barcelona en Real Madrid aan elkaar gekoppeld. Trainer José Mourinho stuurde een defensief Real Madrid het veld in om het spel van Barcelona te ontregelen. De tactiek mocht niet baten.

Lionel Messi zorgde met twee goals voor een uitstekende uitgangspositie voor het tweede duel. In Camp Nou was vervolgens een 1-1 gelijkspel voldoende om voor de derde keer in de finale van de Champions League te staan.

Manchester United stuitte in de halve finale op de verrassing van het toernooi. Schalke 04, dat onder andere bekerhouder Internazionale naar huis stuurde, bleek echter niet sterk genoeg om ook de Engelse landskampioen uit te schakelen. Een veel beter United won twee keer (0-2 en 4-1) en stoomde door naar de eindstrijd.

Barcelona favoriet

Zowel Barça als United kunnen zaterdag voor de derde keer in hun geschiedenis de Champions League winnen.

Unibet verwacht een overwinning van de Spaanse ploeg, met een quotering van 1,53 om 2,55 voor Manchester United zijn zij de topfavoriet.

United was in 1999 en 2008 al eens de winnaar, Barça in 2006 en 2009. De Europa Cup I is ook door beide team eenmaal gewonnen. ‘The Red Devils’ in 1968 en in 1992 schoot Ronald Koeman zijn ploeg naar de bekerwinst.

Unibet heeft nog een opvallende weddenschap lopen. Wie wedt op Manchester als winnaar kan ook inzetten dat Van der Sar de beker uit zijn handen laat vallen tijdens de rit met de spelersbus. Als dat gebeurt, levert dat 100 maal de inleg op.