SAN SEBASTIAN - FC Barcelona heeft zaterdag de tweede nederlaag van het seizoen in de Primera Division moeten incasseren. Met Ibrahim Afellay in het elftal gingen de Catalanen onderuit bij Real Sociedad: 2-1. Real Madrid verloor eerder op de avond in eigen huis van Real Zaragoza met 2-3.

Tussen de krachtmetingen in de halve finale van de Champions League in hebben FC Barcelona en Real Madrid in de Primera Division een nederlaag moeten incasseren.

De Spaanse grootmachten zagen de competitieduels tegen respectievelijk Real Sociedad en Real Zaragoza ook duidelijk als een 'tussendoortje'.

Vaste krachten

Met veel vaste krachten op de bank verloren de topclubs, waardoor het verschil tussen de Catalanen en Madrilenen met nog vier wedstrijden te gaan acht punten blijft.

De verwijten vlogen de afgelopen dagen over en weer tussen de aartsrivalen. De derde 'Clasico', afgelopen woensdag in Bernabeu, zette de verhoudingen tussen Barcelona en Madrid verder op scherp.

Voorkeursbehandeling

Trainer José Mourinho van Real Madrid suggereerde na afloop dat Barcelona een voorkeursbehandeling zou krijgen van de UEFA.

De Portugees wees onder meer op de in zijn ogen onterechte rode kaart voor zijn landgenoot Pepe. De Catalanen, die in Madrid met 2-0 wonnen, pikten die beschuldiging niet en dienden een klacht in bij de Europese voetbalbond.

Niet zoveel waarde

In de aanloop naar de tweede halve finale leken beide ploegen even niet zoveel waarde te hechten aan de nationale competitie.

Zonder Cristiano Ronaldo en Xabi Alonso lieten de Madrilenen zich voor eigen publiek verrassen door laagvlieger Real Zaragoza: 2-3.

Angel Lafita

Angel Lafita maakte twee doelpunten voor de bezoekers, de derde treffer kwam vanaf elf meter van Gabi. Voor Real Madrid scoorden Sergio Ramos en Karim Benzema.

De Madrilenen stapten opnieuw met tien man van het veld. Ricardo Carvalho kreeg vlak voor tijd zijn tweede gele en dus rode kaart. In de drie 'Clasico's' die Real Madrid de afgelopen twee weken al speelde tegen Barcelona, werd steeds een Madrileen met rood weggestuurd.

Kritiek

Hoewel in de Spaanse media diverse spelers kritiek uitten op de behoudende speelwijze van Mourinho, liet het publiek weten nog steeds achter de Portugees te staan.

Dat bleek uit spandoeken in Santiago Bernabeu met teksten als 'jouw geluid, ons gevoel' en 'Mourinho, we zijn met jou'.

Kampioensfeest

Barcelona had later op de avond met een zege op Sociedad het kampioensfeest kunnen gaan voorbereiden, maar liet dat ondanks een vroege voorsprong door een treffer van Thiago na. In de laatste twintig minuten gaf de titelverdediger de zege uit handen.

Diego Ifran maakte gelijk, waarna Xabi Prieto vanaf elf meter Sociedad de zege schonk. Ibrahim Afellay speelde de hele wedstrijd bij de bezoekers.