AMSTERDAM - De FIFA heeft de voetbalbond van Bosnië-Herzegovina een uitweg geboden uit een schorsing. De wereldvoetbalbond heeft dinsdag een zeskoppige 'normalisatiecommissie' aangewezen en die aan het hoofd van de Bosnische bond gesteld.

Die commissie heeft tot 26 maart om nieuwe, door de FIFA goedgekeurde, statuten door een algemene vergadering te loodsen.

Het zoenoffer maakt het wellicht mogelijk dat Bosnië in juni de kwalificaties voor het EK van 2012 kan hervatten. Op 3 juni staat een duel met Roemenië en op 7 juni een met Albanië gepland.

Om weer terug te keren in het internationale voetbal moet Bosnië wel aan een lijstje eisen van de FIFA voldoen. Zo moeten alle banden met de voormalige leiders van de voetbalbond worden verbroken.

Transparanter

Nieuwe leiders moeten uiterlijk op 30 november worden gekozen en de financiële situatie van de bond moet transparanter worden en verbeteren.

Bosnië werd op 1 april door zowel de FIFA als de UEFA geschorst, onder meer omdat de bond door een driemanschap wordt geleid. De wereldvoetbalbond wil dat er een enkele voorzitter komt.

Religie

De Bosnische bond, is net als het land zelf, langs etnische en religieuze lijnen gescheiden.

Een bond voor Bosnische Serviërs en één voor Kroaten en moslims vormen samen de Bosnische bond. Die wordt dan weer geleid door een Bosnische Serviër, een Kroaat en een moslim.