ENSCHEDE - In de beslissende fase van het seizoen begint het doorgaans zo koelbloedige FC Twente zowaar nog een beetje nerveus te worden. Drie dagen na het fiasco in de Europa League bij Villarreal (5-1) liep de titelhouder ook in de eredivisie averij op.

De Tukkers kwamen zondag in de uitverkochte Veste tegen subtopper Roda JC niet verder dan 1-1.

Het eerste puntenverlies na vier overwinningen op rij in de eredivisie was onnodig voor het betere FC Twente. Zo miste Bryan Ruiz in de 53e minuut bij een stand van 0-0 op curieuze wijze een strafschop.

FC Twente, met Landzaat, Janko, Bengtsson, Chadli en Buysse terug in het elftal, maakte in het begin geen bijster scherpe indruk. De eerste kans was nog wel voor de thuisploeg.

De 21-jarige Poolse doelman Mateusz Prus, de prima vervanger van zijn langdurig uitgeschakelde landgenoot Tyton, redde in de zevende minuut fraai op een schot van Chadli.

Vermoeid

Kort daarna kreeg FC Twente de eerste tegenvaller te verwerken. De vermoeid ogende spelmaker Theo Janssen, die met een 'ingepakte' linkerknie speelde, werd bestraft met de gele kaart voor een nogal onbesuisde actie tegen Anouar Hadouir. Hij is daardoor geschorst voor de volgende wedstrijd, uit tegen De Graafschap.

Het compact spelende Roda JC ving FC Twente goed op rond de middenlijn en was af en toe gevaarlijk in de counter.

Met name Willem Janssen, die volgend seizoen voor de Enschede club uitkomt, was twee keer dicht bij de openingstreffer. De middenvelder was in beide doelpogingen evenwel niet accuraat.

Falen

FC Twente begon sterk aan de tweede helft, met een dubbele kans voor Janko en aanvoerder Peter Wisgerhof. Beiden kregen de bal van dichtbij niet in het Limburgse doel.

Ook Ruiz faalde, van elf meter nadat Rob Wielaert (ex-FC Twente) een schot van Brama tegen de arm had gekregen. Het Panenka-achtige wippertje van de aanvaller was een simpele prooi voor doelman Prus.

FC Twente bleef daarna kansen missen en dat kwam de thuisclub in de 77e minuut duur te staan. Invaller Boldiszar Bodor scoorde met een bekeken schuiver, 0-1.

Rode kaarten

Na een overtreding van Prus op Ruiz, waarvoor de Poolse keeper rood kreeg, mocht ook Janssen aanleggen van elf meter.

Hij benutte de strafschop tegen invaldoelman Collin van Eijk wel, 1-1. In de extra tijd kreeg ook verdediger Roberto Rosales van FC Twente nog de rode kaart.