TILBURG - Willem II kan rechtstreekse degradatie uit de eredivisie nauwelijks meer ontlopen. De ploeg verloor zaterdagavond van tien man van Heracles Almelo (2-6).

De eigen kwetsbaarheid en het zware programma maken de resterende vier wedstrijden tot een ogenschijnlijk heilloze missie.

Aanvankelijk leek het de hekkensluiter, specialist in doelpuntrijke duels, eindelijk eens mee te zitten.

De nederlaag van VVV Venlo, de enig overgebleven concurrent in de strijd tegen rechtstreekse degradatie, was al voor de aftrap in Tilburg bekend. Een overwinning had het verschil tot twee punten teruggebracht.

Bovendien kwam er na vier minuten een meevaller. Mark Looms tikte Juka Hakola aan, scheidsrechter Reinold Weidemeijer gaf een strafschop én rood.

Andreas Lasnik gaf de fans hoop. Maar diezelfde fans hieven al snel niets en niemand ontziende fluitconcerten aan. Na het laatste fluitsignaal werden de spelers zelfs weggehoond.

Faalangst

Willem II wist zich geen raad met het numerieke overwicht, leed zwaar onder de faalangst en miste samenhang in het spel.

Trainer Gert Heerkes behoedde Heracles tussen de winter van 2008 en de zomer van 2009 voor degradatie, maar kreeg na Excelsior-uit voor de tweede keer te horen dat de spelers ''zich kapot moeten schamen''.

Combinatievoetbal

Vorig seizoen ontsnapte Willem II in de play-offs tegen Go Ahead Eagles nog aan een gang naar de eerste divisie, binnenkort komt het alsnog zo ver.

Het tiental van Heracles kon naar hartelust het snelle combinatievoetbal spelen. Everton stond twee keer aan het einde van een aanval, maar verprutste ook twee kansen.

In blessuretijd van de eerste helft gaf Wiedemeijer ook de bezoekers - weliswaar gemakkelijk - een strafschop, Willie Overtoom maakte de 1-3.

Apathisch

Na de rust werd het voor Willem II van kwaad tot erger. Everton maakte zijn derde treffer van de avond, al weer zijn veertiende van het seizoen. De Tilburgse verdediging reageerde apathisch.

Een treffer van Daniel Strihavka werd nog afgekeurd, een kopbal van Denis Halilovic vond wel genade.

Maar spannend werd het niet meer, want Heracles scoorde nog twee keer via Overtoom en Kwame Quansah.