ALKMAAR - Na drie zeges op rij rekende AZ vrijdagavond tegen NAC Breda op drie punten. De Alkmaarders speelden echter te zwak om die beloning te krijgen en leden kostbaar puntenverlies voor eigen publiek. Twee benutte strafschoppen zorgden voor een eindstand van 1-1.

NAC kwam vooral naar Alkmaar om te verdedigen. De Brabanders lieten de thuisploeg het spel maken en kwamen er zelden gevaarlijk uit.

AZ had moeite om tot goede kansen te komen, maar NAC was te zwak om het de Noord-Hollanders echt moeilijk te maken.

Toch kwamen de Brabanders in de tweede helft nog terug door het teleurstellende spel van de thuisploeg.

Flinke domper

Het was voor de ploeg van coach Gertjan Verbeek alweer een flinke domper in de race om de vierde plaats. Bij winst had AZ dit weekeinde rustig achterover kunnen leunen.

Nu kunnen concurrenten ADO Den Haag en FC Groningen de Alkmaarders passeren bij overwinningen op respectievelijk Vitesse (thuis) en Ajax (uit).

AZ ontbeerde tegen NAC vooral aanvallende stootkracht. Zonder de creatieve ingevingen van de geblesseerden Maarten Martens en Kolbeinn Sigthorsson was het voorin lang zoeken naar de opening. Met Charlison Benschop en Brett Holman had Verbeek vooral lopers in de voorste linie.

Matthew Amoah

Bij NAC keerde clubtopscorer Matthew Amoah terug in het elftal na blessureleed. De Ghanees maakte dit seizoen al negen competitiedoelpunten, maar miste tegen AZ duidelijk nog de scherpte.

De eerste grote kans van de wedstrijd was na ruim twintig minuten voor Amoah. Hij treuzelde echter te lang en zijn inzet belandde via een AZ-verdediger op de paal.

Die waarschuwing van de bezoekers was voor AZ het sein om aan te zetten. Met enig fortuin kwam de ploeg na ruim een half uur op voorsprong.

Hands Horvath

Een voorzet van Stijn Schaars kwam tegen de hand van Gabor Horvath en scheidsrechter Tom van Sichem wees naar de stip. Rasmus Elm benutte de strafschop overtuigend. Het betekende de vijfde competitietreffer voor de Zweed.

Zo'n tien minuten na rust ging de bal aan de andere kant op de stip na een knullige overtreding van AZ-aanvoerder Stijn Schaars.

Donny Gorter schoot overtuigend binnen. In de slotfase drong AZ nog aan, maar het spel was gewoonweg te matig om aanspraak te maken op de overwinning.