LISSABON - PSV dreigt in de slotfase van het seizoen opnieuw overal naast te grijpen. Vijf dagen nadat de Eindhovenaren de koppositie in de eredivisie aan FC Twente verspeelden, lijkt ook het Europese avontuur te eindigen.

Benfica was donderdag in de eerste kwartfinale van de Europa League met 4-1 te sterk voor PSV. Over een week is de return in het Philips Stadion.

Door het resultaat in Estadio da Luz zal de druk op trainer Fred Rutten en zijn team vermoedelijk toenemen. PSV verspeelde vorig seizoen na de winterstop ook de koppositie in de eredivisie en maakte dat toen niet meer goed. De Brabanders moesten de eerste en tweede plaats respectievelijk aan FC Twente en Ajax laten.

Nu uitschakeling in de Europa League nabij lijkt, kan alleen de landstitel het seizoen nog redden voor PSV. Met minder zullen de fans, die in 2008 voor het laatst het kampioenschap mochten vieren, geen genoegen nemen.

Flinke deuk

Het zelfvertrouwen van PSV liep een flinke deuk op in Lissabon. In uitwedstrijden deed de Nederlandse club het dit seizoen tot dusverre uitstekend. Tegen Benfica werd PSV volledig overlopen, zeker het eerste uur.

Schade bleef ondanks het enorme overwicht van Benfica lange tijd uit voor PSV, dat speelde met de vooraf verwachte namen. Otman Bakkal verving de geblesseerde schaduwspits Ola Toivonen. Rechterverdediger Stanislav Manolev kon ondanks een lichte bilspierblessure wel meedoen.

Waarschuwingsschot

Pablo Aimar loste na zeven minuten het eerste waarschuwingsschot. De Argentijn draaide goed weg en raakte de paal. Ook Oscar Cardoz kreeg in het eerste half uur twee goede mogelijkheden. PSV kreeg zelf één goede kans. Marcus Berg kopte, na een voorzet van Balazs Dzsudzsák net naast.

In de slotfase van de eerste helft was er voor PSV geen houden meer aan. Aimar schoot in de 37e minuut van dichtbij binnen. Salvio verdubbelde in de laatste minuut de voorsprong.

Labyad

Kort na rust trof Salvio opnieuw doel en leek een afstraffing voor PSV nabij. Invaller Zakaria Labyad leek er met zijn treffer voor te zorgen dat de return toch nog enigszins spannend zou worden, maar in blessuretijd bepaalde Javier Saviola de eindstand op 4-1.

PSV mist volgende week Erik Pieters en Orlando Engelaar, die allebei geel kregen en geschorst zijn.