BOEDAPEST/ROTTERDAM - Robin van Persie genoot afgelopen vrijdag met volle teugen tijdens de interland tegen Hongarije. En niet alleen omdat hij met een voorassist, een assist en een treffer een voornaam aandeel had in de 4-0 zege.

“Ik ben slechts een onderdeel van het team. Dit was een heel hoog niveau, een combinatie van Arsenal en FC Barcelona. Zo moeten we willen spelen”, blikt hij terug tegenover NUsport.

“Vaak zie je dat wij heel kort speelden, dan ineens een splijtende pass en dan aansluiten”, treedt de Arsenal-speler meer in detail.

“Je kunt tikken om het tikken, maar dit was tikken om te zoeken naar een oplossing. We moeten blij zijn als we dit niveau dinsdag weer kunnen halen tegen Hongarije. Dit was echt heel goed.”

Huiswerk

Op het WK lukte het ’t Nederlands elftal niet een dergelijk niveau te halen. “Dat ligt niet zozeer aan ons. Op een groot toernooi doen tegenstanders nog veel meer hun huiswerk, stellen ze zich nog veel meer in op ons.”

“Nu ging het makkelijker. Ik hoefde niet zo gek veel te lopen om lekker in de wedstrijd te komen, de bal deed het werk. Je kunt dan je eigen momenten kiezen.”

Jaloezie

Rafael van der Vaart constateerde dat de internationals elkaar meer gunnen. “Vroeger had je misschien wat meer jaloezie. Nu speelt iedereen bij een grote club en gunnen we elkaar meer”, meent de middenvelder.

Van Persie knikt hevig. “Iedereen heeft elkaar geholpen, iedereen gunde elkaar de bal. Posities werden automatisch overgenomen. Ik zakte soms wat uit, kwam vanaf links of rechts en dan kwam Wesley Sneijder, Ibrahim Afellay of Dirk Kuijt op mijn plek. Met de juiste instelling kan er zoiets ontstaan. Zo zie je dat voetbal heel leuk kan zijn.”

Discussie

De laatste interlands ontbrak Van Persie door een enkelblessure. “Dan zit je je toch voor de tv te verbijten, Oranje is een deel van mijn leven geworden.”

Mede door het moeizame spel van Oranje tijdens het WK en de doeltreffende optredens van Klaas-Jan Huntelaar groeide de discussie of Van Persie wel de juiste man in de spits was. Met zijn sterke spel werd die discussie meteen gesmoord.

“Voor mij komt dit niet als een verrassing. Voor anderen misschien wel. Ik weet wat ik kan brengen.”