HILVERSUM - Preses Uri Coronel van Ajax moet de 'rebelse' Johan Cruijff in elk geval in één ding gelijk geven. ''Het is ongetwijfeld waar dat ik veel meer verstand van verzekeringen heb dan van voetbal'', zei hij zondagmiddag in het tv-programma Buitenhof.

''Maar ik heb misschien wel meer verstand van het runnen van een onderneming dan bepaalde voetballers.''

Cruijff kwam donderdagavond met zijn technische werkgroep frontaal in botsing met de clubleiding van Ajax over de uitvoering van de hervormingsplannen.

Hij hekelde nadien het gebrek aan voetbalkennis in de directie en in de raad van commissarissen. ''Ze hebben de ballen verstand van voetbal'', sneerde de legendarische nummer 14.

Droogjes

''Meneer Kleisterlee (topman bij Philips) weet ook niet hoe hij een televisie in elkaar moet zetten'', merkte Coronel droogjes op.

''Maar hij weet wel hoe hij een onderneming moet leiden. Zo is het bij Ajax ook. Mijn taak is om toe te zien hoe de directie en de hele organisatie het doet. Nee, het product Ajax is momenteel niet top. Dat kan ik mij absoluut aantrekken. Maar ik bestrijd dat het een puinhoop is bij Ajax.''

Verder wilde Coronel niets over de heikele kwestie zeggen. ''Daar gaat het hier niet over, dat is mijn rol niet en dit is het podium niet. Ik neem daarom een slok water en zwijg verder'', glimlachte Coronel, die in de tv-studio was uitgenodigd om te praten over de beledigingen uit de hoek van ADO Den Haag jegens Ajax en joden.

Staken

Bij spreekkoren die niet door de beugel kunnen, moeten clubs sneller besluiten de wedstrijd te staken, vond Coronel. Maar daar is wel steun van gemeente, politie en justitie voor nodig, zei hij.

Bij bijvoorbeeld antisemitische spreekkoren zou een wedstrijd vaak niet stil worden gelegd omdat dat gelijk een nieuw probleem zou opleveren, namelijk vijftigduizend boze fans in de binnenstad.

Daarom zouden politie en gemeente er ook op voorbereid moeten zijn dat een wedstrijd eventueel kan worden stilgelegd.

Engelse aanpak

Auteur van het boek Ajax, The Dutch, The War Simon Kuper wees in de uitzending op de Engelse aanpak die volgens hem goed werkt.

Supporters die racistische leuzen roepen krijgen de maandagochtend na de wedstrijd de politie op bezoek, waarna ze tien jaar niet meer welkom zijn in het stadion.

Coronel en Kuper waren het er over eens dat deze aanpak ook in Nederland moet worden ingevoerd. Volgens hen wordt er in Nederland te veel getolereerd en is dat onder meer in het voetbal terug te zien. "Een kind kan ook niet meer met een keppeltje over straat", aldus Coronel.

Geuzennaam

De geuzennaam 'joden, joden' die Ajax-supporters gebruiken, is volgens Coronel niet laakbaar. Hij is niet van plan hier maatregelen tegen te nemen. "Het lukt niet om de supporter ervan te overtuigen dat het gebruik van deze naam uiteindelijk leidt tot reacties van de andere kant."

Het zou wel terecht zijn deze reacties aan te pakken, omdat ze een bevolkingsgroep diep zouden kwetsen.

Voorzitter van de Feyenoord Supportersvereniging Eric van Dorp was het hiermee eens. "Niemand voelt zich aangesproken als ze het hebben over kutkakkerlakken. Met joden ligt dat toch anders."

Conflict

Coronel gaf verder nog toe dat snel duidelijkheid in het hoogopgelopen conflict met Cruijff en zijn prominente medestanders (Bergkamp, Jonk, Van Basten, Rijkaard) gewenst is. ''Dat zou wel helpen, ja.''

De ledenraad van Ajax komt woensdag bijeen om te praten over de controverse tussen Cruijff en de clubleiding. Coronel zal daarbij het college van 24 personen informeren over de stand van zaken.

De raad heeft de bevoegdheid om de samenstelling van het bestuur, dat bestaat uit Coronel, Joop Krant en Cor van Eijden, te veranderen en daarmee ook de raad van commissarissen (RvC) te vervangen. Een nieuwe RvC zou dan de zittende directie naar huis kunnen sturen.

Drama

Cruijff is met zijn actiegroep van kritische oud-voetballers niet van plan om de strijd om de macht bij Ajax op te geven. ''Er moet nu iets gebeuren. Anders is opnieuw een seizoen verloren. Ajax is momenteel een drama. Je bent blind als je dat niet ziet'', liet hij eind vorige week nijdig weten.

Indien Cruijff en co bij de ledenraad woensdag te weinig steun krijgen, zal de beste Ajacied ooit waarschijnlijk via een buitengewone algemene ledenvergadering de clubleiding willen aanpakken.