BREDA - De gemeente Breda is NAC Breda te hulp geschoten door een voorschot op een claim van de eredivisieclub te betalen. NAC Breda verkeerde eind vorig jaar in liquiditeitsproblemen, waarna de gemeente besloot alvast 200.000 euro uit te keren op een claim die wellicht hoger uitkomt.

NAC Breda werd vorig jaar geconfronteerd met extra kosten als gevolg van een verbouwing van het stadion en wil die al een tijdje verhalen op de gemeente.

De voormalig directeur van de voetbalclub schatte de kosten in eerste instantie op zo'n 750.000 euro, maar de club kon met bonnen niet meer dan ruim 330.000 euro hard maken.

Volgens het college van Breda was de onderbouwing van dat bedrag echter onvoldoende en werd besloten tot het instellen van een arbitragecommissie. Die is nog steeds niet aan het werk, omdat de club inmiddels van mening is dat het om een bedrag van 1,2 miljoen euro zou moeten gaan.

Omdat club en gemeente nog verwikkeld zijn in het arbitrageproces en er rond de kerst een liquiditeitsprobleem dreigde, besloot het college van Breda de club alvast een voorschot op de uitkomst van de arbitrage te betalen.

Met het voorschot kon NAC een deel van de verplichtingen aan de belastingdienst per direct voldoen.

Vorige week werd bekend dat er onregelmatigheden in de administratie van NAC zouden zitten. Het gaat om een onvolwaardige en oninbare vordering van 465.000 euro op de Eredivisie CV aan het einde van het boekjaar 2008-2009. Een accountant doet onderzoek naar de mogelijke fraudezaak. Dat moet op 1 april zijn afgerond.