AMSTERDAM - Arsenal is er zondagmiddag op Wembley niet in geslaagd eindelijk weer eens een prijs te winnen. De Carling Cup ging op Wembley verrassend naar Birmingham City: 2-1.

86.000 toeschouwers zagen hoe Obafemi Martins in de laatste minuut de winnende treffer liet aantekenen in de finale en Arsenal van de eerste trofee in zes jaar af hield.

Via Nikola Zigic had Birmingham na een klein half uur ook al een voorsprong genomen. Robin van Persie, die als aanvoerder fungeerde, trok nog voor rust de stand weer gelijk.

De Nederlander, die niet topfit was, werd halverwege de tweede helft gewisseld en moest vanaf de bank toezien hoe Martins Birmingham de trofee bezorgde. Dat deed de Nigeriaan na een misverstand tussen doelman Wojciech Szczesny en verdediger Laurent Koscielny van Arsenal.

Voor Birmingham was het de eerste prijs sinds 1963. De ploeg plaatst zich door de winst meteen voor de Europa League.

Euforisch

Coach Alex McLeish was euforisch. ''Dit voelt als de mooiste overwinning van mijn leven. Het is voor ons een gigantische prestatie om Arsenal te verslaan."

Tegenover de vreugde bij Birmingham stond de treurnis van Arsenal. ''Ik ben erg teleurgesteld, net als het hele team", zei trainer Arsène Wenger.

De FA Cup in 2005 was de laatste prijs voor de Londense topclub. Wenger nam zijn blunderende pupillen Szczesny en Koscielny in bescherming. ''Beiden zitten er volledig doorheen. Dan lijkt het me beter dat ik er niets over zeg."

Van Persie had vooral medelijden met de fans. ''Ik bied mijn excuses aan. Het spijt me heel erg dat we de trofee niet hebben gewonnen", twitterde hij.