KERKRADE - Na een goede eerste helft leek Roda JC zaterdag op weg naar een gemakkelijke thuiszege op De Graafschap. De Limburgers kwamen na rust echter zo slecht uit de kleedkamer dat de zege werd verspeeld: 1-1.

Roda deelt nu de zesde plaats met AZ dat zondag FC Twente ontvangt.

Roda verzuimde in de eerste helft een grote voorsprong te nemen en betaalde daar na rust de tol voor. De thuisploeg had niet de kracht om het verschil te maken en De Graafschap bleef gemakkelijk overeind.

Het gelijke spel betekent een domper voor Roda dat vorige week nog een knappe uitzege boekte bij FC Groningen (1-4). De ploeg van coach Harm van Veldhoven heeft het na de winterstop duidelijk wat moeilijker dan in de eerste seizoenshelft.

Herstel

Alleen Willem Janssen blijft goed voetballen. De middenvelder die vanaf volgend seizoen voor FC Twente speelt, was de smaakmaker in de eerste helft. Hij stuitte echter twee keer op doelman Boy Waterman. Tyrone Loran schonk Roda alsnog het openingsdoelpunt. Morten Skoubo was trefzeker nadat de verdediger van De Graafschap de bal volledig verkeerd raakte.

De Graafschap leek zich snel te herstellen, maar Yuri Rose kopte op de paal. Het was eigenlijk de enige kans die de Doetinchemmers in de eerste helft kregen. Roda controleerde de wedstrijd, maar was na rust geen schim meer van de ploeg die de eerste helft domineerde.

Prachtig schot

Meteen na de pauze zorgde Steve de Ridder op prachtige wijze voor de gelijkmaker. De Belgische aanvaller draaide de bal met rechts knap in de kruising. Loran maakte zijn blunder van de eerste helft nog bijna goed, maar Roda-doelman Przemysław Tyton had een goede redding in huis.

In de slotfase ging Roda er nog voor, maar werd het buiten een schot van Mads Junker op de paal niet meer gevaarlijk. Gelukkig voor Roda bleef de ongeslagen status in eigen huis gehandhaafd. De Graafschap zal het punt koesteren. De enige zorg voor de Doetinchemmers is Youssouf Hersi die per brancard het veld verliet met een op het oog vervelende knieblessure.