AMSTERDAM - Frank de Boer wil met Ajax herkenbaar voetbal spelen. Voetbal dat hij onder zijn voorganger Martin Jol miste. "Bij ons ging de bal naar voren en keken we hoe die twee spitsen daarvoor het deden", schetst de 40-jarige oefenmeester in een interview in de Volkskrant.

"Dat is tegen mijn natuur, maar ook tegen de natuur van Ajax. Ik wil durf zien en geen lange ballen", laat De Boer aan duidelijkheid niets te wensen over.

"Binnen drie tellen de bal heroveren, goede keuzes maken in balbezit, veel beweging. Daar wil ik met het eerste naar toe." De oud-verdediger heeft plezier hoog in het vaandel staan. "We doen het om het spelletje leuk te vinden, om supporters te vermaken."

'Niet des Ajax'

Resultaat behalen, is bij een club als Ajax echter ook heel belangrijk, weet De Boer. "Wij moeten zorgen dat we resultaat halen, op de manier zoals Ajax wil spelen. Martin Jol heeft ook fantastische resultaten behaald, maar op bepaalde momenten dacht ik: 'dat hoort niet bij Ajax.' En ik niet alleen."

De Boer wijst op het feit dat het 4-3-3-systeem er al bij de jeugd wordt ingeslepen. "We leiden op, iedereen is met die speelwijze bezig, dan moet je het ook makkelijk maken voor jeugdspelers, dat ze in een gespreid bedje komen." Ajax wil zo meer uit de eigen opleiding halen. "We moeten geen zesjes of zeventjes opleiden, maar achten en negens."

'Stappen maken'

Zondag speelt Ajax in Eindhoven de kraker in de Eredivisie tegen PSV. De Boer heeft bij zijn aantreden al gezegd dolgraag kampioen te willen worden. Maar grotere doelen heeft hij voor de lange termijn. "Dat we stappen maken in het spel. We zitten pas op zeventig procent van wat we kunnen."

Progressie in het spel moet vervolgens ook de resultaten ten goede komen, geeft De Boer aan. "Als je structureel goede intenties hebt, win je van de twintig wedstrijden misschien twintig keer of speel je een keer gelijk met pech."