RIJSWIJK - Nederland is in het seizoen 2012/2013 weer met vier clubs actief in de Europa League. De KNVB mag komend voetbaljaar slechts drie verenigingen afvaardigen voor de opvolger van de UEFA Cup.

Nederland verliest komend seizoen een deelnemer aan Turkije, dat ons land vorig jaar op de coëfficiëntenlijst van de UEFA passeerde.

Dankzij de goede prestaties van PSV, FC Twente en Ajax in Europa heeft Nederland concurrent Turkije echter weer achterhaald.

Dat kan de komende maanden niet meer veranderen omdat Turkije in tegenstelling tot Nederland niet meer actief is in de Champions League of Europa League, die afgelopen zomer ook met vier clubs uit de eredivisie van start ging.

Negende positie

Nederland staat op dit moment weer op de negende positie van de coëfficiëntenlijst van de UEFA, die de prestaties van het clubvoetbal in Europa in kaart brengt. Nederland heeft voorlopig geen uitzicht op een extra plaatsje in de Champions League.

De kampioen van de eredivisie plaatst zich ook de komende jaren rechtstreeks voor het meest prestigieuze toernooi van de UEFA. De nummer twee mag aan de voorronden deelnemen.

De nummer zes van de coëfficiëntenlijst van de UEFA, op dit moment Portugal, krijgt drie tickets voor de Champions League. De achterstand van Nederland op Portugal is echter nog aanzienlijk.