AMSTERDAM - De kritiek die algemeen directeur van Ajax Rik van den Boog heeft geuit op hoofdscout Hans van der Zee is volgens de arbitragecommissie ongegrond. Dat meldt de Telegraaf.

Van den Boog zei eerder dat de staf van het eerste elftal klaar was met Van der Zee.

Donderdagavond werd bekend dat Ajax de arbitragezaak tegen de op non-actief gestelde hoofdscout heeft verloren. De Amsterdamse club moet Van der Zee nu officieel weer in dienst nemen.

"Niet is komen vast te staan dat Frank de Boer en zijn staf de arbeidsverhouding met Van der Zee niet zou wensen te continueren of dat de verhouding zou zijn verstoord", schrijft de arbitragecommissie volgens de krant in het vonnis.

Het per ongeluk verstuurde sms'je van Van der Zee aan de algemeen directeur van Ajax, waarin Van den Boog een ‘leugenaar’ en ‘engerd’ wordt genoemd heeft de commissie ook meegenomen in de beslissing. "Dat kan de ontbinding van het contract niet rechtvaardigen."

Verwijten

Ajax hield Van der Zee verantwoordelijk voor de mislukte aankopen in de periode dat Martin Jol trainer was. Hij had zich volgens de Amsterdammers meer moeten verzetten tegen de komst van de door Jol gehaalde spelers.

De arbitragecommissie onder leiding van voorzitter Olaf van Eijndhoven veegt dit argument van tafel. "Dat Van der Zee kennelijk onvoldoende kracht had om tegenwicht te bieden aan de heer Jol, is een verwijt dat niet alleen onvoldoende is onderbouwd en toegelicht, maar in de door Ajax gekozen structuur ook niet voldoende geloofwaardig is te achten. Het hoofd scouting diende te rapporteren aan de trainer en niet aan de directeur."

Schriftelijk plan

Ajax stelde tegenover de commissie dat het de scouting gaat wijzigen en daarmee de functie van Van der Zee komt te vervallen. Ook voor dit argument was de commissie niet gevoelig. "Daar is niets van gebleken. Ajax heeft geen enkel schriftelijk plan overlegd."