EINDHOVEN - PSV beleefde donderdag in de Europa League tegen Lille een mooie voetbalavond. In een kolkend Philips Stadion was de koploper van de eredivisie met 3-1 te sterk voor de nummer één van Frankrijk.

Dat was na de 2-2 van vorige week ruim voldoende om door te dringen tot de laatste zestien. ''Een heel goede avond, zowel voetballend als qua atmosfeer in het stadion'', aldus trainer Fred Rutten.

PSV plaatste zich zodoende op overtuigende wijze voor de achtste finales van de Europa League.

''We verdienden de overwinning, ook omdat we 'attentelijk' positiespel speelden. Complimenten aan het team'', zei de oefenmeester. ''Dit geeft heel veel vertrouwen richting de wedstrijd van zondag tegen Ajax.''

Intuïtie

Een slimmigheidje. Zo omschreef Rutten de gelijkmaker van Balázs Dzsudzsák. "Sommige spelers doen dingen uit intuïtie en Balázs is er daar een van."

De Hongaar mocht tien minuten na rust iets buiten het strafschopgebied aanleggen voor een vrije trap. Dzsudzsák vroeg de Spaanse scheidsrechter Eduardo Iturralde Gonzalez toestemming om de spelhervatting snel te mogen nemen en kreeg daar toestemming voor. Terwijl de Franse doelman Barel Mouko zijn muur nog stond te formeren, trapte Dzsudzsák de bal fraai in de verre hoek.

Gegroeid

"Hij heeft goed ingespeeld op de situatie en daarvan gebruik gemaakt", aldus Rutten. Uitgerekend Dzsudzsák luidde vorig jaar in dezelfde fase van de Europa League de uitschakeling van PSV in, door tijdens de return tegen Hamburger SV op domme wijze een rode kaart te pakken.

"Vorig jaar kwam er nog wel eens wat frustratie uit, nu hebben we dat beter onder controle. De spelers zijn daarin gegroeid", aldus Rutten.

Voorzorgswissel

Rutten haalde Dzsudzsák in de slotfase uit voorzorg naar de kant. De Hongaarse aanvaller gaf aan dat hij wat last had van een blessure.

"Ik zag hem hinken en met dat soort spelers moeten we toch oppassen richting zondag", zo wees Rutten op de aanstaande confrontatie met Ajax.

Heetgebakerd

Dzsudzsák werd afgelopen zondag tegen NAC Breda ook voortijdig gewisseld, maar was daar toen duidelijk niet blij mee. Op weg naar de catacomben smeet de heetgebakerde Hongaar zijn trainingsjas weg.

Donderdag was dat heel anders. Aan de zijlijn volgde een vriendschappelijke omhelzing met zijn coach. "En het was toch echt geen publiekswissel", zei Rutten met een knipoog.