EINDHOVEN - Marcel Brands moet bij PSV na de rode cijfers van afgelopen jaar creatief zijn in het aantrekken van spelers. De technisch manager verbleef twee weken geleden nog in Peru om te scouten bij de Copa América voor spelers onder twintig jaar.

Hij zag een week lang drie wedstrijden per dag. "We hebben daar in mijn tijd bij AZ bijvoorbeeld Sergio Romero ontdekt'', verhaalt Brands deze week in het NUsport-magazine.

''Je moet er op tijd bij zijn. Als spelers straks op het WK onder twintig uitblinken, wordt het al moeilijker om ze te halen."

Neymar

Ook in Peru werd Brands verleid door spelers die PSV al lang niet meer kan krijgen. "Als ik Neymar van Brazilië zie spelen, loopt het water me in de mond. Maar ja, wat voor zin heeft het om een scoutingsrapport te maken. Die jongen kost al dertig miljoen euro."

Brazilië is niet meer de goudbron die het ooit was voor de Eindhovenaren, weet de technisch manager. "PSV is mede dankzij Philips één van de pioniers in Brazilië geweest. Maar de goede spelers verdienen daar tegenwoordig een salaris dat wij niet meer kunnen betalen. Vroeger voetbalde Romario voor een zak sinaasappels, die tijd is voorbij."

Chelsea

Afgelopen winterstop zag Brands hoe er her en der weer als vanouds met miljoenen werd gesmeten. Het irriteerde hem mateloos dat de visie vaak ontbrak. "Wolfsburg haalt vlak voor het sluiten van de transfermarkt gewoon zes spelers. Dan schaam ik me diep voor mijn vak. Echt van de gekke."

"Chelsea! Die betalen zestig miljoen euro voor Fernando Torres. Speelt Carlo Ancelotti vervolgens met Didier Drogba, Nicolas Anelka en Torres in de spits tegen Liverpool. Dat kan toch niet? Dat zijn drie centrumspitsen!''

Het volledige verhaal met Brands, waarin ook PSV-aanvaller Balazs Dzsudzsak aan het woord komt, is te lezen in het NUsport-magazine van deze week, dat nu in de winkels ligt en online te bestellen is.