EINDHOVEN - Fred Rutten noemt het niet meer dan normaal dat er van de supporters forse kritiek kwam op PSV na de thuisnederlaag van vorige week tegen ADO Den Haag.

"Alleen de mate waarin verraste me wel enigszins'', sprak de coach in aanloop naar de uitwedstrijd tegen AZ. Hij schrok er niet van.

Rutten: ''Het is mijn taak helder te blijven analyseren en vast te houden aan de ingezette lijn. Dat de emoties bij de fans hoog zijn opgelopen kan ik wel begrijpen."

"Ze verwachten niet dat we op eigen veld van ADO verliezen en dan ook nog eens in de laatste minuut. Maar we kunnen onze doelstelling nog steeds halen. En die doelstelling is kampioen worden.''

Rationeel

"Supporters leven mee met hun club", vervolgde Rutten. "Ze staan op met PSV en gaan ermee naar bed. Sommigen slapen zelfs onder een deken van PSV. Moet ik die mensen dan zeggen hoe ze moeten reageren? Ik schrik ook niet zo snel van wat in voetballand gebeurt. Alleen mag ik mij er niet door laten beïnvloeden. Als trainer moet je ook in moeilijke tijden rationeel blijven denken."

Dat doet hij daarom ook. "Als ik in de dug-out zit, word ik van de tribune geregeld 'dwingend' toegesproken. Dat ik die of die moet wisselen. Ook in goede tijden. Ik stel gewoon de jongens op van wie ik denk dat ze moeten spelen. Wie dat tegen AZ zijn? Dan gaat iedereen vlak voor de wedstrijd wel merken."

Alle vertrouwen

PSV is nog steeds koploper. Rutten: "Ik ga ook met alle vertrouwen naar Alkmaar. We moeten daar de punten terugpakken die we tegen ADO hebben laten liggen. Natuurlijk realiseer ik me dat AZ na de nederlaag bij Excelsior ook heel graag iets wil rechtzetten."

"Het wordt ongetwijfeld een wedstrijd met veel persoonlijke duels op het middenveld. De twee teams zijn fysiek aan elkaar gewaagd. Wij zullen moeten laten zien dat we voetballend iets beter zijn."