AMSTERDAM - Xavi vindt dat het Nederlands elftal er tijdens de WK-finale niet op uit was om er een mooie, aanvallende wedstrijd van te maken.

In een interview met The Guardian zegt de middenvelder van FC Barcelona en Spanje op de stelling dat Spanje volgens sommige critici saai speelde tijdens het WK: “Dat is de omgekeerde wereld."

"Het was niet zo dat wij saai waren, het was de tegenstander die saai was. Waar was Nederland op uit? Strafschoppen. Of Arjen Robben op de counter. Bam bam bam. Natuurlijk waren we saai. Dat kwam door de tegenstanders.”

Dominant

Xavi is blij dat het dominante, op balbezit geënte voetbal van Spanje en FC Barcelona steeds meer navolging vindt. “Niet omdat wij zo spelen, maar om wat het is: aanvallend voetbal en niet speculatief, wij wachten niet af. Je zet druk, je wilt dominantie, je wilt aanvallen.”

“Sommige teams willen of kunnen geen combinatievoetbal spelen. Waar speel je dan voor? Wat heeft het voor zin? Dat is geen voetbal. Combineer, pass, speel. Dat is voetbal, voor mij althans."

"Voor coaches zoals Javier Clemente of Fabio Capello is er een ander type voetbal. Het is goed dat de stijl van Barcelona nu model staat voor andere teams en niet dat andere type.”

Rondo's

Xavi eert Johan Cruijff daarvoor. “Bij sommige jeugdopleidingen gaat het om winnen, wij maken ons druk om opleiding. Dat model is geïnstalleerd door Cruijff, het is een Ajax-model. Het gaat allemaal om rondo’s. Iedere dag.”

“Het is de beste oefening die er is. Je leert verantwoordelijkheid te nemen en de bal niet te verliezen. Als je de bal verliest sta je in het midden. En als je daar staat is dat vervelend, want de rest klapt en lacht om jou.”