PRAAG - Zieke voetballers die toch een wedstrijd konden spelen, hebben in Tsjechië voor een flink schandaal gezorgd. Vaclav Kadlec, Tomas Pekhart en de Kroaat Manuel Pamic hadden zich wegens fysiek ongemak afgemeld voor de oefenwedstrijden van hun nationale team.

Ze kwamen dinsdag, hoewel ziek of geblesseerd, niettemin gewoon in actie met hun club Sparta Praag in een vriendschappelijk duel met Sint-Petersburg. Onder een valse naam, dat wel.

Het drietal had shirts en broeken met andere nummers aangetrokken om herkenning te voorkomen. Ze verkeken zich daarbij kennelijk op de kwaliteit van de huidige camera's en de snelheid van internet, want de persoonsverwisseling kwam natuurlijk uit.

Smoes

Sparta trok donderdag de consequenties en gaf trainer-manager Jozef Chovanec, dertig jaar geleden als speler een tijd onder contract bij PSV, een hoge boete.

De smoes van de drie voetballers dat het plotseling een stuk beter ging met hun gezondheid, ging er niet in bij Vladimir Smicer, de manager van het Tsjechisch elftal. ''Dat is pas echt zwak. Ze kunnen het beter gewoon toegeven.''