AMSTERDAM - Frank de Boer staat positief tegenover de mogelijke komst van Johan Cruijff bij Ajax. De clubicoon is in beeld om een technische klankbordgroep te gaan leiden.

"Ik vind het zeer interessant", zegt De Boer tegen NRC. "Het is belangrijk voor een trainer dat er naar je wordt geluisterd. Ik sta erg open voor adviezen van anderen."

De Boer verwacht dat hij met de technische klankbordgroep ook over de komst van nieuwe spelers gaat overleggen.

"Maar ze moeten niet vergeten dat ik er uiteindelijk een klap op moet geven. En als een aankoop een mislukking wordt, fungeer ik als kop-van-jut", zegt de 40-jarige coach. "Ze zullen dus wel met heel goede argumenten moeten komen om mij op andere gedachten te brengen."

Forse kritiek

Cruijff uitte in het verleden diverse malen forse kritiek op de jeugdopleiding van Ajax. De Boer staat daar niet achter. "Ik heb het 4,5 jaar van dichtbij meegemaakt. We zijn echt goed bezig, al blijven er altijd zaken voor verbetering vatbaar."

Ajax verwacht volgens NRC vrijdag bekend te kunnen maken wie zitting nemen in de klankbordgroepen. Naast de technische klankbordgroep komen er ook commissies voor de verenigingsstructuur en financiën.

Van den Boog

In het NUsport-magazine zegt Ajax' algemeen directeur Rik van den Boog deze week dat Cruijff hiermee niet de technische sleutels in handen krijgt. ''Nee, Johan beslist hier niets. Johan is een klankbord op technisch gebied en daar zijn we erg blij mee.''

Tegenover RTV Noord-Holland bevestigde Cruijff de woorden van Van den Boog, al plaatste hij wel een kanttekening. "Formeel gezien beslist Van den Boog. Hij is nu eenmaal de directeur. Maar goed, als je kijkt wie er in het platform zitten, moet het wel heel gek zijn dat als wij allemaal zeggen dat we rechtsaf gaan, hij besluit voor linksaf te kiezen.''

Het nieuwe nummer van NUsport, dat ook online te bestellen is, ligt nu in de winkels. Van den Boog komt hierin uitgebreid aan het woord over onder meer Cruijff, Bas Dost, Martin Jol en de landstitel.