AMSTERDAM - Real Madrid genereerde het afgelopen seizoen de meeste inkomsten in de voetballerij. De 'Koninklijke' zag zijn omzet met een kleine tien procent toenemen tot 438,6 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers van Deloitte. Het accountantsbureau stelt sinds 1996 jaarlijks de 'Football Money League vast'. Alleen de top twintig wordt gepubliceerd.

Met een omzet van 398,1 miljoen euro bekleedt FC Barcelona de tweede plaats, voor Manchester United (349,8 miljoen euro), Bayern München (323 miljoen euro), Arsenal (274,1 miljoen euro) en Chelsea (255,9 miljoen euro).

De top zes is een kopie van die van vorig jaar. De grootste stijger op de lijst is Manchester City, dat de twintigste voor de elfde plaats verruilt. Nieuw op de lijst zijn Aston Villa (negentiende) en VfB Stuttgart (twintigste). Net als in de afgelopen jaren ontbreken Nederlandse clubs.

Premier League dominant

Hoewel ze naast goud en zilver grijpt is de Engelse Premier League het meest dominant met zeven vertegenwoordigers. Daarna volgen de Duitse Bundesliga (vier), de Italiaanse Serie A (vier), de Spaanse Primera Division (drie) en de Franse Ligue 1 (2).

In totaal zetten de twintig rijkste clubs meer dan vier miljard euro om, een toename van acht procent ten opzichte van afgelopen seizoen.

Recessie

Directeur Paul Rawnsley van Deloitte verwacht dat de inkomsten van de rijke clubs alleen nog maar zullen stijgen. “Vooral de positie van Engelse clubs zal worden versterkt, de economische recessie ten spijt”, zegt hij in The Guardian. “Zij sluiten steeds lucratievere sponsorinkomsten af."

Deelname aan de Champions League is essentieel voor een topnotering in de geldlijst. Ook de televisierechten blijken profijtelijk en volgens topman Alan Switzer van Deloitte staat een nieuw stadion garant voor extra inkomsten.

''Dat is wat er met Arsenal is gebeurd. Nadat zij zijn verhuisd van Highbury naar het Emirates zijn ze in het inkomstenklassement geklommen van de dertiende naar de vijfde plaats.''